Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – In het Westerveldsebos is vorige week woensdag het graasseizoen van de Zwolse schaapskudde van start gegaan. Zo’n 270 Schoonebeeker heideschapen zorgen op een duurzame en milieuvriendelijke manier voor onderhoud van het gras in het Westerveldsebos, Holtenbroekerbos en in Stadshagen. Roy Terpstra is de nieuwe schaapsherder van de kudde. Hij is de opvolger van zijn vader Tjitse Terpstra. 

(door Gerard Meijeringh)

Roy Terpstra kreeg het werk als schaapsherder met de paplepel ingegoten. “ik ben als het ware tussen de schapen geboren”, zegt hij met een lach. Op zijn 18e kwam hij in dienst van zijn vader. Daarnaast deed hij ervaring op in Schotland en was hij als schaapherder actief in Assen. Zijn vader had al lange tijd het plan om met pensioen te gaan. Nu is het eindelijk zover. Roy Terpstra nam officieel de Zwolse kudde van zijn vader over. 

De schapen hebben in de winter een plek in de winterweide in Oosterwolde. Zo’n twee weken geleden bracht Roy Terpstra ze naar Zwolle. Normaal gesproken beginnen de schapen met grazen in Zwolle bij de Klooienberglaan, maar door de dijkversterkingswerkzaamheden week hij uit naar een andere plek in Holtenbroek; bij honkbalvereniging Blue Hawks in de buurt van de Palestinaflat. Daarna gingen de schapen naar het Westerveldse bos.

Daar was vorige week woensdag de officiële start van het graasseizoen. Wethouder Arjan Spaans moest wegens ziekte verstek laten gaan, maar vier klassen van de Montessorischool waren wel aanwezig. De kinderen werden uitgebreid voorgelicht en mochten ook nog even als schaapsherder de proef op de som nemen. 

De Zwolse kudde bestaat uit zo’n 270 schapen, Schoonebeeker heideschapen. “Dit ras is goed voor de natuurlijke waarden. Ze eten bijna alles en pakken alles mee. Ideaal voor natuurlijk landschapsbeheer”, aldus Roy Terpstra. De schapen gaan eind november weer terug naar Oosterwolde. Tot die tijd maakt Terpstra drie keer de cyclus van Holtenbroek, via het Westeveldsebos naar Stadshagen. 

Volgens Terpstra is begrazing door schapen dit jaar helemaal een uitkomst. “Het is heel nat. Met machines kom je er op veel plekken niet op”, aldus Terpstra, die tot slot meldt dat hij graag kinderen wil voorlichten. Scholen zijn van harte welkom om langs te komen. Als scholen interesse hebben, kunnen ze een mailtje sturen naar dezwolseschaapskudde@gmail.com.

Gerard Meijeringh