Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Passerelle krijgt vorm

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE ā€“ Beetje bij beetje krijgt de Passelle, de duurzame houten loopbrug over het spoor, meer vorm. Maandag rond 16.20 uur werd het eerste brugdeel ingehangen. Het was de eerste van in totaal twaalf brugdelen die de komende dagen worden geplaatst. Later dit jaar volgen er nog vier.

(door Gerard Meijeringh)

Zondagavond en in de nacht van zondag op maandag werden vier brugdelen vervoerd van de IJsselhallen naar de Westerlaan. Acht andere brugdelen lagen al eerder op de plaats van bestemming. Het transport was bijzonder om te zien. De brugdelen wegen zoā€™n vijftig ton en de zwaarste maar liefst 60 ton.

Maandag werd begonnen met het inhangen van de brugdelen. Dat stond oorspronkelijk gepland voor 12.00 uur, maar omdat twee hoogwerkers niet naar behoren werkten, werd dit uitgesteld naar 15.00 uur. Uiteindelijk werd iets na 16.00 uur een begin gemaakt met het inhangen van het eerste brugdeel, een secuur werkje dat veel tijd in beslag neemt. Voor elk brugdeel wordt tussen de 4 Ć” 6 uur uitgetrokken. 

Er is wel wat speling. In totaal is er 100 uur tijd voor het inhangen van alle twaalf brugdelen. Het is de bedoeling om in deze periode ook andere werkzaamheden te doen, zoals het leggen van het brugdek en het bevestigen van de glasplaten leuningen. Deze klussen kunnen echter ook later worden uitgevoerd. Bij het inhangen van de brugdelen wordt gebruikgemaakt van hulpconstructieds, die  gebouwd op de sporen. Door deze constructie kunnen de bouwers de brugdelen perfect in positie leggen. Later worden de hulpconstructies er onderuitgehaald en komen de brugdelen te liggen op metalen portalen.

De werkzaamheden trokken veel bekijks. Mensen keken toe vanaf de busbrug, die tijdelijk dag en nacht open is voor het publiek. Daarnaast is er aan de zuidzijde van het station een uitzichtpunt gerealiseerd. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. 

De loopbrug krijgt de vorm van een opgetilde straat, wordt 130 meter lang en 10 meter breed. De Passerelle wordt heel groen, met veel struiken bomen. De verwachting is dat de houten loopbrug, 130 meter lang en 10 meter breed, in het voorjaar van 2025 in gebruik kan worden genomen.

.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh