Zwolle Unlimited gaat terug naar haar ?roots'
Zwolle Unlimited gaat terug naar haar ?roots' brugmedia.nl

Zwolle Unlimited gaat terug naar haar ?roots'

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD - Festival Zwolle Unlimited, dat van 5 tot en met 7 juni weer in de binnenstad wordt gehouden, is dit jaar compacter. ?We gaan weer terug naar ons profiel en daar ben ik heel content mee?, vertelt organisator Rob Bults.

Voortgekomen uit het Waterval Vertelfestival, festival Kunsten op Straat en de Boekenmarkt, treedt de organisatie dit jaar voor het eerst puur als stichting Zwolle Unlimited naar buiten. ?We hebben de afgelopen jaren een heel onstuimige groei gekend?, stelt Bults tevreden vast. ?We begonnen ons echter af te vragen wat nou precies ons profiel is. Waar komen we vandaan? Dat willen we vasthouden. Het leidt tot een compacter festival.? Het belangrijkste gevolg is dat Zwolle Unlimited geen theater meer brengt, met uitzondering van Theater Gnaffel dat van het begin af aan al bij het festival is betrokken. Andere effecten die bezoekers ontdekken zijn dat de activiteiten zich vooral concentreren rond de Verhalenboot en het Broerenkerkplein. Ook de zondagse boekenmarkt is verplaatst naar de Thorbeckegracht. Dankzij het vertrek van de Librije kan het voormalige terras ook aan het festivalterrein worden toegevoegd.

Smulerf
De organisatie plaatst er een Smulerf waar locale leveranciers de meest uiteenlopende biologische lekkernijen zullen verkopen. De organiserende stichting heeft ook kritischer gekeken naar haar participanten. ?Ze moeten wel bij ons DNA passen?, volgens Bults. ?Zodoende kunnen bezoekers in het weekend ook naar de Week van de Amateurkunst op het Gasthuisplein, het Wijnfestival op het Grote Kerklein en Petit Montmartre op het Weversgildeplein.? Door terug te gaan naar haar ?roots' is Zwolle Unlimited weer het festival van Storytelling, Spoken Word, Roots muziek, literatuar en straattheater, legt Bults uit.?Met theater erbij worden we een soort algemeen stadsfestival. Dat verzwakt ons profiel. Daarom zijn er geen activiteiten in het Ter Pelkwijkpark.? Ook hier geldt weer een uitzondering voor Circus Ronaldo, het oudste circustheater van Europa. Dat heeft, in het kader van Kunsten op Straat, Zwolle uitgekozen voor het spelen van haar try-out van haar voorstelling Fidelis Fortibus.

Muziek
Door gebruik te maken van bestaande en eenvoudige locaties weet de organsiatie de kosten laag te houden en wil Bults het festival inhoudelijk versterken. ?Het vertelfestival is iets internationaler met drie toppers. Dan kan je ook de diepte ingaan met iets langere verhalen. Verder hebben we akoustische en rootsmuziek als jazz, blues en folk.? En passant noemt hij bekende namen als Marieke Jager, Esther Groenenberg, Tim Knol, Rico, Typhoon, Bertolf en Fay Lovsky. ?Al met al denk ik dat we een fantastische programmering hebben. Bezoekers betalen de voorstellingen met festivalmuntjes, maar er wordt ook meer dan voorheen ?voor de pet' opgetreden.?

Woest
Bijzonder dit jaar is verder het cultuureducatiefestival Woest, dat voor aanvang van Zwolle Unlimited wordt gehouden. ?We schotelen op donderdag en vrijdag zo'n twaalfhonderd jongeren een aanbod aan voorstellingen en workshops voor?, vervolgt Bults. ?Het is en proef, maar willen het volgend jaar uitbouwen naar een week.? De organisator realiseert zich dat de jongeren van twaalf tot zestien jaar moeilijk bereikbaar zijn voor Zwolle Unlimited. ?Met Woest willen we de verbinding maken en de drempel verlagen. Dat doen we met medewerking van onder meer Stadkamer. In het strobalentheater krijgen de tieners eerst een korte voorstelling waarna ze korte workshops gan volgen. Vooral als ?proeverij'. Ook treden er talentvolle leeftijdsgenoten op. Er nemen nu zo'n acht scholen aan Woest deel.?

Kijk voor meer informatie en het programma op de festivalpagina's in weekblad de Swollenaer of op de website www.zwolleunlimited.nl.