MS Benefiet hoopt grote slag te slaan in schouwburg Odeon
MS Benefiet hoopt grote slag te slaan in schouwburg Odeon brugmedia.nl

MS Benefiet hoopt grote slag te slaan in schouwburg Odeon

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD ? De burgemeesters van de gemeenten Zwolle, Kampen en Raalte openen op zondag 26 oktober het grote MS-benefietconcert in schouwburg Odeon aan de Blijmarkt. Het is het tweede MS Benefiet dat de Zwolse muzikant Reinder van Raalte (40), zelf al acht jaar MS-patiënt, organiseert.

Het doel is helder: dit jaar  50.000 euro inzamelen voor onderzoek naar de slopende ziekte. De aanleiding voor de concerten is voor Van Raalte de grote onbekendheid die er volgens hem nog over de ziekte multiple sclerose (MS) bestaat. ?Veel mensen denken dat het een spierziekte is, maar MS tast het centrale zenuwstelsel aan. In Nederland hebben 17.000 mensen de ziekte. Meestal wordt de diagnose gesteld tussen de twintig en veertig jaar, maar MS komt steeds vaker ook op jongere leeftijd voor; in Nederland hebben driehonderd kinderen de diagnose MS.?

Bij het eerste benefiet, drie jaar geleden vormde het voorlichtingsaspect de boventoon. Ondanks dat leverde het toch meteen al 10.000 euro op. De intentie van Van Raalte, actief bij vijf bandjes en vier koren, was om iedere vijf jaar een MS Benefiet te organiseren, totdat het Kamper Uienkoor besloot dit jaar in het teken te zetten van MS. ?Dan kunnen we ook vanuit Zwolle niet achterblijven?, zegt de muzikant lachend. ?Zodoende is de actie op 7 januari dit jaar begonnen; ze eindigt op 28 december met een eindconcert in Kampen en de overhandiging van de cheque.? Het doel, 50.000 euro, komt al enigszins in zicht. Inmiddels is al 27.000 euro ingezameld. ?We hopen een grote slag te slaan in Odeon?, zegt Van Raalte. ?Voor 50.000 euro kan het VU medisch centrum in Amsterdam een jaar lang onderzoek doen. Dat is de enige weg om de ziekte uit de wereld te helpen. We zijn bij Annette van der Goes van het VUmc op bezoek geweest, hebben een rondleiding gehad en zijn ervan overtuigd dat hele bedrag ten goede komt aan onderzoek en dat er bijvoorbeeld geen postzegels van worden gekocht.?

Steun

Belangeloze steun ondervindt de muzikant uit ruime kring, zoals van ondernemers van de Stichting Onderneemkracht als ook van sponsoren en veel artiesten waarmee hij zelf samenspeelt. Het benefiet wordt geopend door de tienkoppige band The Alluring Ajettes met blazers en drie zangers, waarin Van Raalte en zijn echtgenote Marit deel van uitmaken. Bezoekers krijgen vervolgens een stevig programma voorgeschoteld met pop, hardrock en jazz van bekende namen als Typhoon, Knarsetand, Blaas of Glorie en de Masha Bijlsmaband. Zij treden op zondagmiddag op in drie zalen, terwijl kinderen zich kunnen vermaken in het Papenstraattheater. 's Avonds zijn topartiesten te bewonderen als het Thomas orkest, Humphrey Campbell, Cindy Oudshoorn en Edward Reekers. Tijdens het MS Benefiet maken tevens theatergroepen Gnaffel en de Firma Weijland hun opwachting.

?Ik ben trots dat zoveel grote artiesten meewerken?, vervolgt Van Raalte. ?Het is mooi dat ik vanuit mijn vak hiermee nog bezig kan zijn. Muziek is voor mij iets heel magisch, een eerste levensbehoefte als eten en drinken. Zo hadden we laatst een optreden bij het Alzheimer café. Daar zitten mensen die niet eens meer weten hoe ze heten, maar bij het aanhoren van muziek uit volle borst gaan meezingen. Fantastisch!?

Belangrijk

De muzikant, vader van drie kinderen van veertien, acht en vier jaar, kan ondanks zijn ziekte nog meespelen. ?Ik zie al acht jaar slecht en krijg zo nu en dan een zogenaamde schub-aanval, dan zak ik door mijn benen. Onlangs heb ik nog daarom nog een week in het ziekenhuis gelegen. Ik zie uit naar het benefiet, maar ben wel blij als het straks voorbij is, want je bent zo wel constant met je ziekte bezig.? Bij de organisatie krijgt hij veel hulp van dirigente Margriet Bruggemans. Zij vindt het tijd voor een groot MS Benefiet. ?Er zijn talrijke waardevolle acties voor allerlei ziektes. Ik denk dat het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor MS en wat voor een grote impact heeft voor niet alleen de patiënt maar ook degenen in de directe omgeving.?

Kijk voor meer informatie en het programma op: www.msbenefiet.nl.