Afbeelding

Zwolse sopraan Roza Herwig genomineerd voor Talentprijs Overijssel

· leestijd 1 minuut Cultuur

De uit Zwolle afkomstige sopraan en violiste Roza Herwig (21) is genomineerd voor de Talentprijs Overijssel 2018. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan een bijzonder cultureel talent uit de provincie Overijssel en maakt deel uit van de Cultuurprijs Overijssel die jaarlijks wordt uitgereikt door de Provincie Overijssel.

Roza Herwig drong begin dit jaar met haar zangperformance door tot de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. Eerder won ze prijzen met haar viool bij het Prinses Christina Concours en het Britten Concours. Sinds 2 jaar studeert Roza klassiek zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Sasja Hunnego. Zij volgde Masterclasses zang bij Miranda van Kralingen, Henny Diemer en Margreet Honig.

Roza is een veelzijdig artiest die naast klassiek zang ook acteert en viool speelt. Ze studeerde een jaar viool aan het Conservatorium in Utrecht bij Chris Duindam, voor ze besloot zich te focussen op het zingen. Haar acteerlessen volgde ze o.a. bij Theater The Young Ones in Zwolle en de Act2Act in Amsterdam.

Haar podiumervaring deed Roza vooral op, o.a. als concertmeester, bij het Britten Jeugd Strijkorkest, waarmee ze vele concerten heeft gegeven, cd’s heeft opgenomen en tournees heeft gemaakt door binnen- en buitenland. Bij dit orkest soleerde ze ook als violist en als sopraan. Daarnaast treedt ze regelmatig op in kamermuziek concerten. Afgelopen zomer gaf ze een recital bij Prinses Christina in Italië en onlangs zong ze op het Grachtenfestival in Amsterdam in een programma waarin ze naast zang ook acteerde en viool speelde. “Die combinatie vind ik heerlijk’ aldus Roza. “Ik wil me graag blijven ontwikkelen als een veelzijdig artiest, waarbij ik muziek en theater kan combineren!”.

De nominatie voor de talentprijs Overijssel kwam als een grote verassing. ‘Het is een enorme eer om deze nominatie te ontvangen. Ik vind het geweldig dat de Provincie Overijssel op deze manier aandacht besteed aan jong cultureel talent. Ik hoop natuurlijk dat ik de prijs win!”.

De talentprijs wordt uitgereikt op 4 oktober a.s. in Steenwijk. Tot 9 september kan via http://www.overuit.nl/talentprijs-overijssel-2018 gestemd worden op Roza Herwig om de Talentprijs Overijssel 2018 aan haar toe te kennen.