VRIENDEN STADSKERN MAKEN GENOMINEERDEN PLUIM 2019 BEKEND

· leestijd 1 minuut Cultuur

De Vrienden van de Stadskern (VvdSK) reiken jaarlijks een “Pluim” uit aan een organisatie, een persoon of een opdrachtgever die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle. Door omstandigheden is de Pluim een aantal jaren niet uitgereikt. Het bestuur van de VvdSK wil graag, met behulp van de leden en geïnteresseerden, deze traditie weer in ere te herstellen. Het bestuur heeft zes projecten genomineerd. Op www.vriendenvandestadskernzwolle.nl kunt u uw stem uitbrengen op één van de zes. Het project met de meeste stemmen wint. Er kan gestemd worden tot 1 januari 2020. Eind januari zal de winnaar bekend gemaakt worden.

De genomineerden in willekeurige volgorde:

1 Woonwijk Wezenland

Voormalig terrein ziekenhuis De Weezenlanden. De architectuur heeft alles in zich om later “monumentwaardig” te worden.

2 Academiehuis/Herbestemming Grote Kerk

De kerk heeft van oudsher een enorm historisch en cultureel belang. Nu de kerkelijke functie niet langer haalbaar is geeft men er een culturele bestemming aan.

3 Theodorakapel

Kapel uit 1904 ooit behorend bij een klooster dat gerund werd door zusters “onder de bogen”. Nu weer zichtbaar gemaakt en gerestaureerd en aangevuld met nieuwbouw in de stijl van de kapel en het voormalige klooster en met verbouw van het oude bejaardenhuis.

4 Appartementen Gasthuisplein

Dit wooncomplex is gebouwd op de fundamenten van de voormalige bioscoop De Kroon. De rooilijn van de gevelwand aan het Gasthuisplein voegt zich weer naar de verdwenen loop van de grote AA, die daar ooit eeuwenlang stroomde.

5 Renovatie Watertoren

De toren stamt uit 1892 en is recent verbouwd tot een complex met huurappartementen. De renovatie is van cultuur-historisch belang omdat door het handhaven van de watertoren een “landmark” gebouw is ontstaan.

6 Horeca paviljoen park de Weezenlanden

Modern en een robuust industrieel vormgegeven gebouw dat een verrijking is voor de recreatieve functie van het park de Weezenlanden.