Afbeelding
Martien Hovestad

ANTHEM jubileert met feestelijk ‘Festival of Lessons and Carols’

· leestijd 1 minuut Cultuur

Anthem, koor voor kerkmuziek, maakt zich op voor het jaarlijkse Festival of nine Lessons and Carols op zondag 22 december in de OLV Basiliek in Zwolle. Dit jaar extra feestelijk vanwege het 40-jarig jubileum van het koor. En hoe bijzonder is het dan, dat oprichter Martien Hovestad de gastdirigent mag zijn! Er zijn twee uitvoeringen: om 16.00 uur met lezingen in het Nederlands en om 20.00 uur met lezingen in het Engels. Toegang is gratis, collecte achteraf.

Een Festival of nine Lessons and Carols is een dienst die traditioneel rond Kerst plaatsvindt, met name in Engeland. In een dergelijke viering wordt het verhaal van de zondeval, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus verteld aan de hand van negen korte lezingen, de lessons, en afgewisseld met het zingen van carols, hymnen en koormuziek.

Overgewaaid uit Engeland
De bekendste kerstviering is die van King’s College in Cambridge. De eerste vond daar plaats op kerstavond 1918. Festivals of Lessons and Carols vinden inmiddels overal ter wereld plaats, zo ook in Nederland. In Zwolle zingt Anthem al bijna 30 jaar het Festival op de laatste zondag voor Kerst in de OLV Basiliek.

Nieuw lied gecomponeerd
Once in royal David’s city is altijd de eerste carol die gezongen wordt. Naast dit vaste element is er ook jaarlijks een nieuw lied, de zogenaamde commissioned carol, die speciaal voor de gelegenheid wordt geschreven. Hoewel Anthem deze traditie lang niet altijd overneemt, kan dat nu wel; ter ere van het 40-jarig jubileum heeft Martien Hovestad een speciale compositie geschreven. 'When Righteous Joseph wedded was' wordt 22 december voor het eerst ten gehore gebracht. Het belooft een prachtig Festival te worden!