Afbeelding
Nelle Boer

Drie kunstenaars in Galerie Bagijneweide in februari

· leestijd 1 minuut Cultuur

In Galerie Bagijneweide exposeren in februari drie kunstenaars: Elen Smits, Nelle Boer en Pascal van Eerden. De expositie is open tijdens twee weekeinden: zaterdag en zondag 1, 2 en 8, 9 februari, van 11.00 tot 16.00 uur. Locatie: Paletgebouw, Bagijneweide 15, Zwolle.

Deze drie kunstenaars zijn moeilijk in een hokje te plaatsen, maar hun werk kan worden omschreven als “uitbeelding van een diepere waarheid”. Eigenzinnig en gedreven proberen ze alle drie een waarheid of betekenis te vinden, die niet zomaar voor de hand ligt.

Elen Smits gebruikt haar beeldtaal om vorm te geven aan ideeën. Zie hoe ze het begrip “imperfectie” verbeeldt. Haar vondst is een losjes geschilderd ruitpatroon in blauw, waar achter we een voorstelling zien. De met grof zwart omkaderde ruitjes zijn geen perfectie vierkanten, de voorstelling erachter is niet perfect zichtbaar. Desondanks roepen deze onvolkomenheden tezamen een spanning op, die zich ontlaadt in een evenwicht dat paradoxaal genoeg de puurheid van de imperfectie aan het licht brengt.

Nelle Boer is een geëngageerd kunstenaar, die de grenzen van het geloofwaardige opzoekt. In de Bagijneweide toont hij afbeeldingen, afkomstig van de planeet Nellius. Deze werd al in 1566 beschreven, maar pas in 1974 lukte het een ruimte-expeditie de planeet te bereiken. Men ontdekte er de ogenschijnlijke sporen van een beschaving. In 2019 begon Boer dit project te onderzoeken, en hoewel dit nog loopt, toont hij hier alvast beelden van tempelachtige ruïnes en van mogelijke sieraden.

Pascal van Eerden is een jonge Nederlands kunstenaar, maar opgegroeid en opgeleid in Kyoto en New York. Sinds 2016 woont hij in Amsterdam. Onder de motto’s audacious (gedurfd) en insane (krankzinnig) toont hij schilderijen in pasteuze mixed media. Zijn “Fire” zou smeulend houtskool van een barbecue kunnen voorstellen, maar evengoed een satellietbeeld van verschroeide aarde na een bosbrand. Welke is de achterliggende waarheid? Zijn er nog andere? Nadenken hierover is aan de beschouwer.

Deze tentoonstelling is een must voor een ieder die openstaat voor visualisaties die ons een diepere waarheid onthullen.

Openingstijden expositie gedurende twee weekenden

De expositie is open gedurende twee weekenden, 1, 2 en 8, 9 februari, van 11.00 tot 16.00 uur, Paletgebouw, Bagijneweide 15, Zwolle. De toegang is vrij.

Meer informatie:

secretariaat@paletzwolle.nl; www.paletzwolle.nl; www.facebook.com/paletzwolle;

Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45