Afbeelding

Zomerexpositie Palet samen met HCO

· leestijd 1 minuut Cultuur

Kunstenaarsvereniging Palet houdt haar zomerexpositie van 1 t/m 19 september in het Academiehuis de Grote Kerk te Zwolle. Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan het thema “Vrijheid, verhalen verbeeld”. Hiervoor stelde HCO (Historisch Centrum Overijssel) verhalen over de bevrijding van 1945 beschikbaar. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 11.00 -17.00 uur, zondag: 12.00 -17.00 uur. Vrijdag 18 sept: gesloten tot 15 uur.

Vrijheid, verhalen verbeeld

Het thema van deze expositie is “Vrijheid, verhalen verbeeld”, met betrekking tot de bevrijding, nu 75 jaar geleden. De kunstenaars hebben vooral onderwerpen gekozen uit de tweede wereldoorlog, gebaseerd op verhalen van HCO. Maar ook andere vormen van vrijheid kunnen worden verbeeld, daarom is het thema breed opgevat. Er zijn ruim 30 werken over vrijheid te zien.

Aart Everaarts (89) is een van de oudste leden van Palet, en heeft nog directe herinneringen aan de bevrijding. Zijn vader was een bekende Zwolse fotograaf, die in het verzet zat en locatiefoto’s van de Zwolse militaire vestingen doorspeelde aan de geallieerden. Aart zegt: “We hoorden op 14 april 1945 dat we bevrijd waren in Zwolle. De vlag, die we op zolder tijdens de oorlog verborgen hadden, werd tevoorschijn gehaald door mijn vader, die hem met tranen in zijn ogen aan de gevel hing. De ontroering, na al die spannende jaren, zal ik nooit vergeten”.

Aart heeft veel schilderijen gemaakt, maar niet over de bevrijding. Maar “bevrijding” kan ruim worden opgevat. Aart toont een schilderij met een vrouwengestalte die vanuit een donker vertrek naar een hel verlicht voorportaal loopt, waarachter de buitenwereld wenkt. Het licht houdt de belofte naar vrijheid in zich, en symboliseert zo de bevrijding van de kluisters die ons soms gevangen houden.

Speciale catalogus

Op de expositie ligt een fraaie catalogus ter inzage, waarin de kunstenaars vertellen over de achtergrond van hun werk voor het thema “Vrijheid”. Zo kan de bezoeker zich inleven in het kunstwerk en daar zijn eigen gedachten tegenover zetten, als een innerlijke dialoog met de kunstenaar.

Natuurlijk is er ook werk te zien, dat niet direct verband houdt met het thema. Tijdens de coronacrisis lagen de gezamenlijke activiteiten bij Palet grotendeels stil. Maar de Paletleden hebben hard doorgewerkt in hun eigen ateliers of werkruimten thuis. Er is een variatie aan schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek, sculptuur en sieraden te zien op deze expositie. De toegang is vrij.

Informatie:www.paletzwolle.nl; www.facebook.com/paletzwolle;