Afbeelding
Gerard van der Sluijs

Sytse Buwalda en Heleen Koele zingen tijdens Allerzielen in de Grote Kerk

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - In het weekend voor Allerzielen, zaterdag 31 oktober en zondag 1 november, is er in Academiehuis de Grote Kerk volop ruimte om dierbaren te herdenken. Op zaterdagavond en zondag overdag klinkt er in totaal viermaal een programma gebracht door counter-tenor Sytse Buwalda en sopraan Heleen Koele.

Ze worden begeleid door David van Ooijen op luit. Per concert worden er dertig bezoekers ontvangen. Op de zaterdag is iedereen welkom om een kaars te komen branden. Dit kan ook digitaal, via de website van Academiehuis de Grote Kerk. In dat geval steekt een medewerker een kaarsje voor hen aan in de Grote Kerk.

Troostrijk

Heleen Koele en Sytse Buwalda hebben een bijzonder programma samengesteld. Het bevat liederen van de Engelse componist John Coprario uit zijn treurliederencollectie ‘Funeral tears’. De vroeg 17de-eeuwse treurliederen van Coprario zijn een voorbeeld hoe men de melancholie tot kunst wist te verheffen. Prachtige teksten die vertellen over een zoete bloem die te snel vervaagt, winterse zonneschijn en verdriet dat wonderen zal doen. Maar ook duisternis, wanhoop en angstaanjagende schaduwen. Schrijnende muziek die toch troost biedt. Naast deze muziek klinkt er muziek van Monteverdi en Purcell, maar ook van Rutter is een lied te horen: ‘Shadows’, op tekst van Samuel Daniel over bezinning. Er klinkt ook muziek van Bach, het ‘Schlummert ein, ihr matten Augen’ en ‘Bist du bei mir’.

Kaars

Academiehuis de Grote Kerk is op dinsdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Er is een speciale plaats ingericht waar men kaarsen kan brandden. Voor mensen die liever niet naar de kerk komen, is er de mogelijkheid online een kaars te kopen die medewerkers van de Grote Kerk aansteken. Dit kan via https://www.academiehuis.nl/steek-een-kaars-aan/. Ook op de homepage is een knop te vinden. De concerten op zaterdag zijn inmiddels uitverkocht, voor de zondag zijn er nog kaarten te koop. Deze zijn via de website te verkrijgen en kosten 25 euro.

Bezoek voor meer informatie over Academiehuis de Grote Kerk www.academiehuis.nl.