Afbeelding
Foto: Erik-Jan Berends

Kinderen uit Assendorp maken kennis met ‘Tante’ van de dominicanen

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Op de laatste donderdag voor Pasen is het precies honderd jaar geleden dat ‘Tante’ van der Vegte-Beumer overleed. Samen met haar man was zij in 1900 bereid haar erf af te staan aan de dominicanen die daardoor een nieuw klooster konden bouwen aan de huidige Assendorperstraat.

Om stil te staan bij dit bijzondere jubileum en de schenking wordt dit jaar een speciaal lesprogramma ontwikkeld waarin kinderen uit het basisonderwijs kunnen kennismaken met ‘Tante’, haar leven en het Assendorp van 1900 – 1920.

Uitgangspunt

“Het idee ontstond tijdens een creatieve sessie van Jij & de Wijk voor de wijk Assendorp”, vertelt Bernadet van der Veen, uitvoerend projectleider van het Zwolse erfgoededucatieproject. “In Jij & de Wijk maken kinderen via sporen uit het verleden kennis met de geschiedenis van hun eigen wijk en hun eigen erfgoed. Tijdens de sessie bleek een van de deelnemende scholen graag aandacht te willen besteden aan het boerenleven in Assendorp. Kort daarna kwam Bastiaan van den Berg, programmamaker van het Dominicanenklooster, met het idee om het leven van ‘Tante’ dan wellicht als uitgangspunt te nemen voor die les. Op dit moment zijn we druk met het schrijven van het daadwerkelijke programma in samenwerking met het klooster en een theatermaker. Op die manier hopen we Tante in oktober straks ‘letterlijk’ tot leven te kunnen wekken.”

Koekje
Van den Berg is samen met zijn collega’s aan het nadenken hoe zij Tante, ook los van het lesprogramma, het beste kunnen eren. Naar aanleiding van een tekening van Tante met koekjes en koffie, was eerst het idee tante te eren met een eigen koekje. Maar naarmate het onderzoek naar tante vorderde, bleek haar ‘welbekende’ trommeltje aldus de broeders niet gevuld met koek, maar met Zwolse ‘steken’, de huidige Zwolse balletjes. “Grote kans dat we een trommeltje gaan maken om Tante te eren en geen koekjes. Het verhaal moet wel kloppen”, aldus de programmamaker.


Jij&deWijk
Jij & De Wijk is een initiatief van Het Oversticht, ANNO, Stadkamer, ZoGemaakt en ErUit en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het Fonds voor Amateurkunst. In 2020 deden meer dan achthonderd leerlingen mee aan de projecteditie in de wijk Aa-landen. In 2021 en 2022 draait het project in de wijken Dieze en Assendorp. Meer informatie over het project is te vinden op www.hetoversticht.nl/jijendewijk. Scholen die interesse hebben in de lessen kunnen een mail sturen aan albert.vissinga@hetoversticht.nl.