Afbeelding
Foto: Joop van Putten

Vuurvogel bundelt educatie in academie

Cultuur

ZWOLLE - Met een masterclass van topvioliste Carla Leurs vindt de lancering plaats van de Vuurvogel Academie. Stichting de Vuurvogel bundelt alle educatieve activiteiten in de nieuwe academie. 

Acht jaar geleden begon het jeugdsymfonieorkest met het ‘Educatief Concert’ voor leerlingen van de basisschool. Dit bleek een succesformule: muzikale jongeren op het podium – ondersteund door een verteller, ballet en theater – wisten de basisschooljeugd te raken en te enthousiasmeren voor muziek. Inmiddels is het educatief concert niet meer weg te denken uit het culturele aanbod voor de Zwolse basisscholen en kan het rekenen op jaarlijks twee uitverkochte concerten in Theater de Spiegel. 

Projectbasis

Het ‘Vuurvogel Leerorkest’ is onder leiding van de docenten Lies van Vledder en Esther de Boer op projectbasis inzetbaar op de basisschool. In een kort project weten zij de klas klaar te stomen voor een écht concert. Kinderen die vervolgens willen doorgaan met een instrument, kunnen worden gekoppeld aan betrokken docenten van het orkest. Naast deze educatie gericht op de basisschoolkinderen is het jeugdsymfonieorkest tevens een vaste opleidings- en stageplek voor ArtEZ-muziekstudenten in én voor het orkest. Na de masterclass van Carla Leurs geven nog enkele musici van Phion (het symfonieorkest van Oost-Nederland) een masterclass aan de orkestleden van de Vuurvogel.