Afbeelding
Foto: Jane Petrova

Celliste Anastasia Kobekina en Matangi Quartet met Britten Jeugd Strijkorkest brengen Spring Time

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Het Britten Jeugd Strijkorkest staat op zondag 11 april op het podium van de Buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen met stersolist Anastasia Kobekina en het Matangi Quartet. Zij spelen het beroemde celloconcert van Edward Elgar en zijn ‘Introduction and Allegro’ voor strijkkwartet en strijkorkest.

Op zondag 25 april om 16.00 uur zendt Stichting Benjamin Britten Orkesten dit concert ‘Spring Time’ uit via YouTube. In het oorspronkelijke concertschema voor dit seizoen waren liveoptredens met publiek gepland in het voorjaar. Al deze concerten laten vervallen vanwege de coronamaatregelen was geen optie voor dirigent Loes Visser: “Optreden met topcelliste Anastasia is een droom voor onze orkestleden, net als de samenwerking met het geweldige Matangi Quartet. Zij zijn grote inspiratiebronnen voor hen. Gelukkig hadden beiden de concertdatum voor ons vrijgehouden. De kans met hen op te treden wilden we niet voorbij laten gaan.”

Creatief

Al sinds het begin van corona is de stichting creatief in het vinden van oplossingen om haar orkesten met jonge musici te blijven inspireren. Visser: “Het vergt een grote mate van flexibiliteit van onze organisatie maar zeker ook van onze jonge talenten. Na onze buiten-tournee vorige zomer, de kerst- en nieuwjaarsconcerten die we opnamen en veel online repeteren is het een verademing om weer als orkest op het podium te staan en te spelen met topmusici. Samen musiceren en podiumervaring opdoen met grote solisten zijn wezenlijke onderdelen van onze opleiding. Natuurlijk zullen we de interactie met het publiek missen. Maar we weten dat we met dit concert het publiek óók thuis een groot plezier doen.”

Beloften

De Russische celliste Anastasia Kobekina (1994) wordt een van de grootste beloften van haar generatie genoemd. Op haar zesde maakte ze haar debuut op het concertpodium en sindsdien is ze als solist te gast bij belangrijke symfonieorkesten, waaronder de Wiener Symphoniker en het St. Petersburg Mariinsky Theaterorkest. Met een vader als componist en een moeder als pianist viel de appel niet ver van de boom.

Hokje

Het Matangi Quartet is al twintig jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden Maria-Paula Majoor (viool), Daniel Torrico (viool), Karsten Kleijer (altviool) en Arno van der Vuurst (Cello), laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen; van klassiek tot dance en van jazz tot pop.

Zie voor meer informatie en kaartverkoop www.hetbritten.nl.