Afbeelding
Foto: Eigen foto

Britten Jeugd Strijkorkest reikt nieuw album uit aan wethouder

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Artistiek leider en dirigent van het Britten Jeugd Strijkorkest, Loes Visser, heeft het eerste exemplaar van het nieuwe album van het orkest overhandigd aan wethouder van cultuur van de gemeente Zwolle, Monique Schuttenbeld.

De uitreiking gebeurde tijdens het Winnaarsconcert van het Britten Concours 2020 dat zonder publiek plaatsvond en zondag online werd uitgezonden. Het album 2020 ‘Nino Rota Concerto’ is het twaalfde album dat het orkest uitbrengt. Het bevat muziek van de filmcomponist Nino Rota, I Crisantemi van Giacomo Puccini en van Anton Arrenski variaties op het thema van Tchaikovski. Daarnaast zingt oud orkestlid Roza Herwig (mezzosopraan) aria’s van Johann Strauss, Kurt Weill en Gustav Mahler.

Inzet

Visser is trots op het album dat in cd-vorm is uitgebracht: “Voor iedereen werkzaam in de cultuur is dit een lastig jaar. Door de restricties van samenkomen, konden we weinig samen repeteren. Voor mij was het heel belangrijk om met het orkest aan de gang te blijven. Juist in deze tijd. Dankzij de inzet van de orkestleden en ons team, hebben we veel activiteiten online ondernomen en in de zomerperiode zelfs nog concerten voor publiek kunnen geven. Mijn aandacht lag ook op het opnemen van dit album. Onze passie voor muziek willen we graag delen met anderen. Ik vind het een symbool van licht: we moeten muziek blijven maken en blijven luisteren. Dat is van wezenlijk belang voor ieder mens.”

Opsteker

De wethouder deelt deze zienswijze, ‘jullie muziek komt zó binnen’, en ze complimenteert het orkest. “Jullie hebben alles aangepakt wat wél mogelijk was, ook digitaal. Dat vergde enorm veel extra inspanningen. Fijn dat dit is gelukt en dat jullie kunnen terugkijken op mooie gebeurtenissen.” Daarnaast noemt ze dat de landelijke erkenning van het Fonds voor Cultuurparticipatie dit jaar een grote opsteker is voor Stichting Benjamin Britten Orkesten. Schuttenbeld: “Met de vierjarige subsidie kunnen nog meer talenten en docenten worden begeleid en - heel belangrijk - kunnen jullie muziek maken met elkaar en voor iedereen.”

De cd Britten Jeugd Strijkorkest 2020 ‘Nino Rota Concerto’ is te bestellen via hetbritten.nl.