Afbeelding
Foto: Femke Teussink

Het Britten stimuleert kinderen een muziekinstrument te gaan bespelen

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE - Meer kinderen in de basisschoolleeftijd zouden een muziekinstrument moeten gaan bespelen. Dat vindt Stichting Benjamin Britten Orkesten uit Zwolle, die deze week start met de inspiratiecampagne ‘Welk instrument kies jij?’. Via posters en sociale media wil de stichting kinderen motiveren muziek te gaan maken.

“Het is een landelijke tendens dat steeds minder kinderen een muziekinstrument bespelen”, zegt zakelijk leider van het Britten, Bas Goossens. “Muziekscholen en muziekdocenten zien de laatste jaren de instroom van jonge musici afnemen. Hoewel onze drie strijkorkesten nog altijd een aanzienlijke omvang hebben, ondervinden wij dit bij het Britten ook.” Redenen hiervoor noemt Goossens de sluiting van veel muziekscholen, het gebrek aan juiste oefenruimtes en de digitalisering van de samenleving. “Daarnaast is het voor ouders vaak lastig een goede gediplomeerde muziekdocent te vinden in de grote markt van ZZP’ers die is ontstaan. Initiatieven als ‘Meer muziek in de klas’ juichen wij toe en we hopen met onze campagne een extra impuls te geven aan de aandacht voor het bespelen van een muziekinstrument.”

Blijdschap

Loes Visser, artistiek leider van het Britten, vindt dat zoveel mogelijk kinderen al op jonge leeftijd de kans moeten krijgen een muziekinstrument te bespelen. “Het is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind. Niet alleen voor het brein, maar ook geeft muziek maken een gevoel van blijdschap, wakkert het de fantasie aan en bevordert het de taalontwikkeling. Daarnaast, en dat merk ik zelf dagelijks bij onze drie orkesten; met sámen muziek maken ontwikkel je je sociale vaardigheden en discipline in het leren. Zo kan ik nog veel meer redenen noemen en wetenschappelijke artikelen aandragen waarom het bespelen van een instrument zo goed is.”

Docenten

Partner bij de actie is het landelijk en regionaal opererende Prinses Christinaconcours dat enkele jaren geleden de voorlichtingswebsite kiesjeinstrument.nl opzette. Via deze website kunnen kinderen en hun ouders informatie vinden over een keur aan muziekinstrumenten. Ook vindt men er gediplomeerde docenten die muzieklessen geven in de regio waar het kind woont. Directeur van PCC, Alexander Buskermolen, is blij met de campagne: “Fijn dat het Britten een nieuwe impuls geeft aan dit platform. Wij hopen dat het kinderen, én hun ouders, enthousiasmeert een muziekinstrument te gaan bespelen.” ArtEZ Conservatorium, Stichting De Vuurvogel, de Stadkamer en alle strijkdocenten (ZZP’ers) in Zwolle ondersteunen de campagne.

Kindermuziekweek

Het aandeel van het Britten aan de landelijke Kindermuziekweek ’21 (van 9 tot en met 18 april) staat ook in het teken om jonge kinderen warm te maken voor het bespelen van een muziekinstrument. In samenwerking met Stichting Dalfsen Klassiek ontvangen alle basisscholen in Dalfsen in deze week een inspiratie-lespakket. Deze les wordt omlijst met het onlineconcert Spring Time van het Britten Jeugd Strijkorkest met internationaal topcelliste Anastasia Kobekina. Het Britten is voornemens in het najaar van 2021 meer scholen in Zwolle en omstreken een lespakket aan te bieden.

Repetities

Alle leden (6 tot en met 20 jaar) van de drie jeugdorkesten van het Britten repeteren iedere week met hun dirigent. Naast deze repetities hebben zij wekelijks les van een eigen viool- cello- of contrabasdocent. Het Britten biedt talentvolle strijkers uit Oost-Nederland de kans hun muzikale talenten in een orkest verder te ontwikkelen.

Zie voor meer informatie over ‘Welk instrument kies jij? www.hetbritten.nl, en/of www.kiesjeinstrument.nl