Afbeelding
Foto: Eigen foto

Schildering van een draak versiert de steigers om de Grote Kerk Zwolle

Cultuur

(door Emmie Riepma) ZWOLLE - Samen met studenten van het Cibap heeft de Zwolse kunstenaar Dennie Boxem de steigers om de grote kerk beschilderd met de draak uit het verhaal van Sint Michaël. Hij deed dit in opdracht van het Academiehuis. 

Het groene beest kronkelt zo dat zijn lijf museum spelt. Op de staart van de draak staat kwartier. Dit, omdat Academiehuis de Grote Kerk zich in het deel van het centrum bevindt dat het museumkwartier heet. Op de draak zijn tatoeages te zien van ornamenten en beeldhouwwerken die in en om de kerk zijn te vinden.

Studenten

De studenten waarmee Dennie Boxem samenwerkt, doen een opleiding tot specialist schilder. Daarbij leren ze om oog te hebben voor detail en zo bijvoorbeeld schilderingen te kunnen restaureren. Boxem is enthousiast over de expertise van de studenten. “Samenwerken was hartstikke leuk. De studenten hebben goed oog voor detail. Ze leveren topwerk.”

Beschermheilige

Dit is niet de eerste keer dan Boxem een project heeft in Zwolle dat met een draak te maken heeft. Voorheen had hij bijvoorbeeld een draak-project op het Rodetorenplein. De draak van Sint Michaël heeft een diepe symboliek voor Zwolle aangezien Michaël de beschermengel van Zwolle is. “Op de Markt staat een glazen beeld van Sint Michaël, dat is de beschermheilige van Zwolle. Die staat voor het goede. Omdat goed en kwaad de laatste tijd vaak een thema zijn, denk bijvoorbeeld aan de klimaatcrisis, vond ik het mooi de draak te schilderen. We moeten tegenwoordig ook met het kwaad om leren gaan”, vindt Boxem.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding