Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolse jongeren maken voorstelling ‘Heen’ over deportatie joden

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Zwolse theaters en Theatergroep De Jonge Honden werken samen aan ‘Heen’, een theatrale voorstelling met muziek, licht en verhalen in de binnenstad van Zwolle. Voor publiek is ‘Heen’ live te volgen via een online stream en RTV Oost op dinsdag 4 mei om 21.30 uur.

‘Heen’ wordt opgevoerd ter nagedachtenis aan de Joodse Zwollenaren die in oktober 1942 werden gedeporteerd. Het concept van theatermaker Lieke van der Vegt en artistiek leider Jolmer Versteeg wordt uitgevoerd door twintig jongeren uit Zwolle met woorden van stadsdichter Sarah Lucassen en muziek van BrotherTill en Colored Monkeys. ‘Heen’ is onderdeel van Theater Na de Dam, een landelijk jaarlijks initiatief dat voorstellingen en concerten presenteert na afloop van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Celeanum
Op vrijdag 2 oktober 1942 bracht de bezetter minstens 84 Joodse Zwollenaren bijeen in de gymnastiekzaal van het toenmalige Celeanum aan de Veerallee. Het waren vrouwen en kinderen van circa zestig Zwolse Joodse mannen die sinds de zomer van dat jaar gedwongen te werk waren gesteld in Nederlandse werkkampen. Op zaterdag 3 oktober werd de vrouwen en kinderen onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Vanuit daar werden ze naar de vernietigingskampen in het oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde.

‘Heen’
Twintig jongeren lopen op dinsdag 4 mei ‘Heen’, de route die Joodse Zwollenaren op vrijdag 2 oktober 1942 liepen. Vanuit hun voormalige woonadressen in Zwolle, te voet richting het Celeanum aan de Veerallee. Met grote lichtobjecten wordt licht op de gelopen routes in 1942 geworpen en worden in woord en muziek de verhalen van deze Zwollenaren gedeeld. Camera’s volgen de routes met verhalen en livemuziek; ze zijn via een stream live te volgen.

“De beeldende vorm die is gekozen om samen stil te staan en te herdenken, is krachtig. Bijzonder om in deze tijd je zo verbonden te voelen door een samenwerking waarvan ook de bezoeker getuige mag en kan zijn. We zijn trots”, zegt Anna Bouwman, adjunct directeur Zwolse theaters.

Onderzoek
Jongeren uit Zwolle gaan samen met theatermakers Jolmer Versteeg en Lieke van der Vegt in aanloop naar dinsdag 4 mei onderzoek doen naar deze geschiedenis van Zwolle, in samenwerking met Stichting Stolpersteine Zwolle. De jongeren bewandelen met grote lichtobjecten, vanaf verschillende ‘Stolpersteine’, de route naar het Celeanum en vertellen onderweg de verhalen van deze mensen. Vanaf het Celeanum zorgen onder andere BrotherTill en Colored Monkeys voor livemuziek en stadsdichter Sarah Lucassen voor spoken word.

Samenwerking
‘Heen’ is een coproductie van Theatergroep De Jonge Honden en Zwolse theaters, in samenwerking met en met dank aan Gemeente Zwolle, Delta Wonen, Bevrijdingsfestival Overijssel, Stichting Stolpersteine Zwolle, Werkplaats Zwolse theaters, Hanzestrohm, Rotary Zwolle, Provincie Overijssel en Hervormd Weeshuis Zwolle. ‘Heen’ is live te volgen via een online stream en RTV Oost op dinsdag 4 mei om 21.30 uur.

Zie voor meer informatie https://zwolsetheaters.nl/programma/heen