Valentijn Jeukendrup.
Valentijn Jeukendrup. Foto: Marco Slot

Winnaars van het Britten Celloconcours 2021 zijn bekend

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE - Valentijn Jeukendrup (Velp, 12 jaar), Lidwien Kuijper (Helmond, 16 jaar) en Jurre Koopmans (Den Haag, 18 jaar) hebben een eerste prijs gewonnen in de drie categorieën van het Britten Celloconcours. Dat werd op 12 en 13 juni gehouden in de Reulandzaal van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Het concours is voor jonge cellisten van tien tot en met achttien jaar. Vanuit het hele land kwamen 36 deelnemers naar Zwolle. De jury was verrast door het rijke deelnemersveld. Valentijn Jeukendrup won de eerste prijs in de eerste categorie van tien tot en met twaalf jaar. De jury, onder voorzitterschap van artistiek leider Loes Visser, vindt hem een integer musicus, een echte muzikant: “Hij speelt met flair en virtuositeit en hij heeft een goede concentratie met een mooie focus. Hij kan al enorm veel.”

Talent

Lidwien Kuijper (Helmond, 16 jaar) won de eerste prijs in de tweede categorie van dertien tot en met vijftien jaar. “Wat opvalt in haar spel is de grootse, rijke toon”, aldus de jury. “Lidwien speelt volwassen, gedreven en vertellend. Zij overtuigt. Ze is een groot talent met een mooie uitstraling.” De trotse Lidwien: “Ik ben ontzettend blij met deze eerste prijs. Dit geeft mij weer een extra stimulans om beter cello te leren spelen. Ik kijk enorm uit naar de masterclass van Anastasia Kobekina.” Jurre Koopmans won de eerste prijs in de derde categorie van 16 tot en met 18 jaar. De jury noemde hem veelbelovend: “Jurre speelt met grote intensiteit, heeft een uitstekende techniek en zijn eigen ideeën zijn poëtisch. Een intelligente, gevoelige en kleurrijke cellist.” Alle drie de eersteprijswinnaars ontvangen onder andere een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het ‘Winnaarsconcert’ op 3 oktober in Zwolle. Daarnaast krijgen zij een masterclass van de wereldberoemde celliste Anastasia Kobekina.

Aanmoedigingsprijzen

De tweede prijs in de eerste categorie ging naar Christian Akopian (Apeldoorn, 11 jaar) en Arda Naci (Wassenaar, 11 jaar) won de derde prijs. De aanmoedigingsprijs in de eerste categorie ging naar Ruben Jasperse (Delfgauw, 13 jaar). De tweede prijs in categorie II was voor Fama Koning (Driebergen, 16 jaar), de derde voor Stacik Ploeg (Genemuiden, 15 jaar) en er zijn drie aanmoedigingsprijzen in deze categorie uitgereikt. Deze gingen naar Lilian Touray (Den Haag, 13 jaar), Zoey Dor (Amsterdam, 15 jaar) en Gunar Kneppers (Sint Pancras, 13 jaar.) De tweede prijs in de derde categorie ging naar Isaac Lottman (Amsterdam, 17 jaar). De derde prijs is voor Mudre Buckute (Den Haag, 17 jaar). Aanmoedigingsprijzen in de derde categorie gingen naar Douwe Eisses (Delft, 16 jaar), Jitske Wildemans (Goirle, 15 jaar), Jertil Oláh (Hilversum, 18 jaar) en Bart van de Lint (Harderwijk, 17 jaar).

Livestreams

De jury werd naast Loes Visser vertegenwoordigd door cellisten Mick Stirling, Larissa Groeneveld, Karlien Bartels en René Berman. Bij het concours kon een zeer beperkt publiek aanwezig zijn. De optredens werden via livestreams op YouTube uitgezonden en zijn voorlopig nog te bekijken.

Stichting Benjamin Britten Orkesten (SBBO)organiseert jaarlijks het Britten Concours in samenwerking met ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het ene jaar betreft het een concours voor violisten en contrabassisten, het andere jaar voor cellisten en altviolisten. Het SBBO wil hiermee jong talent een podium bieden om te stimuleren zich verder te ontwikkelen en ziet het concours als doel om naar toe te werken.