Pynarello.
Pynarello. Foto: Melle Meivogel

Nieuw festival Common Ground in Zwolle viert de magie van livemuziek

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE - Het gloednieuwe Common Ground Festival dat wordt gehouden op zaterdagavond 16 oktober combineert jazz, roots (world) en klassieke muziek met unieke locaties aan de Thorbeckegracht. Als een sterrenkok in de keuken hebben initiatiefnemers en organisatoren Tibor Elferink en Nathalie Schaap een toegankelijk programma samengesteld. 

“We hebben fantastische musici, van levende legendes tot jonge talenten uit binnen- en buitenland in de line-up. Grote kans dat je iets gaat zien en horen dat je nog niet kende maar wel heel erg gaaf vindt.”, zeggen ze. Common Ground brengt een divers publiek samen op verrassende locaties met muziek die raakt. Daarbij kozen de organisatoren bewust voor karakteristieke binnen locaties die zo kenmerkend zijn voor dit deel van de stad Zwolle. Zo kan het zijn dat bezoekers typische bluegrass horen in het ruim van een schip of een rebelse Beethoven tussen de werkbanken van een fietsenwinkel. 

Troeven

“We hebben prachtige locaties die geweldig matchen met die mooie muziek. Ik heb regelmatig jazzmusici uit bijvoorbeeld Los Angeles of New York onder mijn hoede gehad, die hier hun ogen uitkeken vanaf het Pelserbrugje. Als je hier woont of werkt vergeet je dat haast.”, aldus Elferink. Eén van de Common Ground troeven is de programmering, waarin topmusici, oude rotten en jonge talenten zijn vertegenwoordigd binnen een veelheid aan muziekstijlen. Elferink: “Jazz, klassieke muziek en roots (world) zijn onze uitgangspunten, daarbinnen én daartussen is er van alles mogelijk.”

Routes

Bezoekers van Common Ground kunnen kiezen uit tien routes langs karakteristieke

locaties, zoals de Wijndragerstoren, het Beugeltje, fietsenwinkel Mechanieker, Cultuurschip Thor en wijnkoperij Henri Bloem. Waar ze heen gaan en welke artiesten ze te zien krijgen, weten ze niet van tevoren. Wel voeren alle routes twee keer naar Waanders In de Broeren voor concerten van het rebellencollectief Pynarello en singer-songwriter Pitou. Pynarello speelt met maar liefst 21 strijkers onder meer een bewerking van het stuk ‘Milk it Punk’ van Nirvana. Pitou brengt een programma met het Artvark Saxophone Quartet en Matangi String Quartet op het snijvlak van jazz, klassiek en pop. Dat doen ze middenin de boekhandel tussen de boeken, omringd door publiek dat luistert vanaf de verschillende etages in de winkel.

Kinderen

Het Common Ground Festival wordt in de week van 9 tot en met 15 oktober 2021 ingeleid met een programma voor kinderen: Common Ground for Kids. Het valt samen met de Kinderboekenweek dat als thema heeft ‘Beroepen, worden wat je wil’. Met een Young Cats ticket krijgen de kinderen toegang tot een activiteit. Het Common Ground for Kids festival begint bij Waanders In de Broeren op zaterdagochtend 9 oktober met een interactief kinderconcert met het Artvark Saxophone Quartet. Diezelfde middag leest kinderboeken-schrijver Cees van den Berg voor uit zijn boek ‘Lotje Later’ en wordt hij muzikaal ondersteund door contrabassist Thomas Pol. Op het programma staat verder tekenaar Gerard de Bruyne die op zondagochtend 10 oktober creatief aan de slag gaat met kinderen vanaf zes jaar, terwijl livemuziek van de klassieke pianiste Helena Basilova jong en oud inspireert. Het gehele kids programma is terug te lezen op de website.

Magie

Common Ground moet een jaarlijks terugkerend muziekfeest worden. Elferink: “Gelukkig zien verschillende partners en ondersteuners, waaronder de Gemeente Zwolle, dat ook zo.” De kaartverkoop voor zowel de routes op 16 oktober als het Common Ground for Kids programma verloopt online via de website www.commongroundfestival.nl.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden