Van links naar rechts: Wisse, Marinka, Sanne, Helmer en Michiel. Foto: aangeleverd.
Van links naar rechts: Wisse, Marinka, Sanne, Helmer en Michiel. Foto: aangeleverd. Foto: aangeleverd.

Vijf musici kruipen in de huid van vluchteling

· leestijd 2 minuten Cultuur

KAMPEN/ZWOLLE - Een indrukwekkend, interessant en bovendien maatschappelijk bewogen verhaal. Zo omschrijven vijf pas afgestudeerde musici uit Zwolle en omgeving hun voorstelling Dagboek van een vluchteling.

(door Leo Polhuijs)

De voorstelling heeft inmiddels in Zwolle zijn première beleefd en wordt verder nog een paar keer gespeeld in Zwolle, Kampen en Groningen. De musici zijn Marinka Kluiver (hoorn), Sanne Bakker (harp), Wisse de Rijk (cello), Helmer Bijl (slagwerk) en Michiel Nonhebel (verteller). De musici komen op Groninger Michiel na allemaal uit Zwolle en zijn allen pas afgestudeerd aan het conservatorium in Groningen. Ze zijn inmiddels allen beroepsmatig actief in hun vak. De vijf beantwoorden vragen van deze krant vlak voordat de bezoekers binnenstromen voor de eerste voorstelling, in wijkgebouw SIO in Zwolle Zuid.

De voorstelling is in feite het afstudeerproject van Marinka. "Het conservatorium vroeg zo’n drie jaar geleden om eens na te gaan denken over een afstudeerproject," licht de hoorniste toe. "Het zou een maatschappelijk relevant verhaal moeten worden. "Als onderwerp voor onze muziektheaterproductie hebben we gekozen voor het verhaal van de Syrische jongen Yazan. Door de oorlog in zijn land moest hij vluchten en kwam hij in Nederland terecht bij familie van mij in Zwolle. Ik noem Yazan mijn bonusneef. Op dit moment woont hij in het Westen van het land. Zijn verhaal is waargebeurd. Tijdens zijn vlucht heeft hij heel veel moeten doorstaan."

Vernieuwend

Een musicus mag zich in de ogen van de vijf best maatschappelijk bewogen opstellen. "Hoe mooi ook, je hoeft niet altíjd de vijfde symphonie van Beethoven te spelen," zeggen Sanne en Wisse. “Je mag ook wel eens iets anders laten horen. Muziek mag best vernieuwend zijn. Onze voorstelling is daarvan een goed voorbeeld."

Het verhaal is opgetekend in de vorm van een dagboek. Marinka heeft het verhaal geschreven. Helmer heeft de tekst op muziek gezet. "Toen ik het script van Marinka kreeg, heb ik het goed op me laten inwerken en gekeken welke emoties de verschillende teksten bij me opriepen. Aan de hand daarvan ben ik gaan componeren. Met onze voorstelling kruipen we als het ware in de huid van Yazan." Michiel, die het verhaal van Yazan vertelt: "Er zit een enorme gelaagdheid in de teksten. Soms gaat het heel diep, bijvoorbeeld als Yazan het leven niet meer ziet zitten. Wij willen graag bereiken dat het verhaal van een vluchteling niet wordt gezien als iets algemeens maar van iemand persoonlijk." Vanwege enkele heftige en hartverscheurende scénes is de voorstelling niet geschikt voor kinderen maar voor toeschouwers vanaf twaalf jaar. Sanne en Wisse vertellen dat de voorstelling ook geschikt is voor uitvoering op middelbare scholen en andere locaties. "We hoeven niet per se in een theaterzaal te spelen, maar wel graag een intieme locatie. Daarom spelen we ook een keer in een kerk en in een kapel."

Yazan is volgens Marinka best trots op het feit dat hij onderwerp is geworden van een voorstelling. "Hij wilde eerst een beetje anoniem blijven maar staat wel helemaal achter het idee van de voorstelling." Omdat Yazan van oorsprong komt uit het gebied waar de aardbeving onlangs duizenden mensenlevens eiste en grote verwoestingen aanrichtte, kan er een donatie worden gedaan voor de slachtoffers.

Verdere speeldata in onze regio zijn:
22/04-2023 – aanvang 20:00 – Groote Sociëteit, Zwolle
23/04-2023 – aanvang 16:00 – De Burgwal, Kampen
07/05-2023 - aanvang 16:00 - Theodorakapel, Zwolle
Kaarten reserveren kan op www.dagboekvaneenvluchteling.nl.

Nick de Vries

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden