Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Muziektolk laat doven en slechthorenden genieten in Odeon

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zwolle werd afgelopen maandag weer een beetje aantrekkelijker en mooier gemaakt voor iedereen. In theater Odeon stond er een muziektolk op het podium, zodat iedereen kon genieten van de voorstelling: Bruce & Wij.

(door Ingrid Oosten)

Veel artiesten zijn huiverig om hun teksten te delen met anderen, maar bij deze voorstelling werd het initiatief breed gedragen. De muziektolk vertelt: “Het vertalen is erg intensief, daarom wisselen we elkaar ook af op het podium. We hebben van tevoren de teksten van Kluun en Leon Verdonschot gekregen, dat maakt het voor ons werkbaar, omdat we op deze manier niet elk woord letterlijk hoeven te vertalen, maar de rode draad weten en dat kunnen overbrengen.”

Leon Verdonschot vroeg zich af of het erg was als hij een paar woorden anders zou zeggen op het podium dan dat er in het script staat, maar de muziektolk stelde hem gerust. “We vertalen vooral de essentie. Ook de nummers van Bruce Springsteen vertalen we niet letterlijk. Een ‘Hungry heart’ kun je niet vertalen met ‘Hongerig hart’, maar met ‘een hart dat iets wil’.”
Schrijver Kluun laat weten: “Zo cool, dat onze voorstelling nu ook voor doven en slechthorenden toegankelijk is. De lyrics van Bruce staan fier overeind, ook zonder muziek. Leon en ik gaan uitvinden of dat ook voor onze verhalen geldt.”

Van tevoren is gekeken wat de beste plek voor de muziektolk is en waar de slechthorenden dan het beste kunnen zitten. Het bleek een plaats die al gereserveerd was. Daarom belde Dijk-Hartman naar die mensen en gelukkig vonden ze het geen enkel probleem om van plaats te wisselen. Ook zorgde Dijk-Hartman dat de tolken oortjes in hadden, zodat ze de voorstelling optimaal konden volgen. De band en de technici omarmden de muziektolken dan ook letterlijk, want bij het slotapplaus stonden ook zij in de rij van artiesten die hun applaus in ontvangst namen.
Er zijn nog meer plannen zegt Lysette Dijk-Hartman: “Zwolse theaters vindt het belangrijk dat iedereen moet kunnen genieten van kunst en cultuur. Voor komend theaterseizoen gaat Zwolse theaters dan ook voorstellingen aanbieden met audiodiscriptie. Daarnaast wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn voor prikkelarme (kinder)voorstellingen.”
Petra van Duin is projectleider van Toegankelijk Zwolle. “Het is zo belangrijk om met mensen te praten in plaats van over mensen. Dat is hier gebeurd en dat maakt het zo mooi om te zien. We zijn gewend aan Irma die bij alle belangrijke persconferenties tolkte. Daarom is dit het moment om door te pakken en dit is een mooie start in het Zwolse theater om Zwolle mooier en aantrekkelijker te maken voor iedereen.” Sandra, één van de slechthorenden, staat na de voorstelling met een grote glimlach in de foyer. "Ik heb genoten, ik wilde de muziek beleven en voelen, dat is gelukt. Ik legde mijn hand op de stoel en voelde de bas. Ik ben gelukkig.”


Gerard Meijeringh