soroptimsten klaar om Oekraïense gasten te verwelkomen
soroptimsten klaar om Oekraïense gasten te verwelkomen Foto: Ineke van Hofwegen

Eerste ontmoet- en eetcafé voor Oekraïense vluchtelingen in De Enk

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

ZWOLLE - Het eerste eetcafé voor Oekraïense vluchtelingen in Wijkcentrum De Enk in Assendorp trok zondag veertig gasten.

Ze hadden een ontspannen avond en konden tijdens een maaltijd de zorgen even achter zich laten. Omdat het Moederdag was, zong een van onze gasten ‘Dasha’,  een Oekraïens lied over Moederdag. De bijeenkomst was een initiatief van Soroptimistclub Zwolle, ondersteund door zusterclub Isalania en Rotary Club Zwolle IJsselland.

Hoe kunnen we iets betekenen voor de Oekraïense vluchtelingen die in Zwolle zijn komen wonen? Dat vroeg Soroptimistclub Zwolle zich af. Al snel ontstond het idee om de verbondenheid met deze nieuwe inwoners van Zwolle tot uiting te brengen door hen een gezellige avond te bezorgen in eigen kring van Oekraïense landgenoten.

Al snel werd het netwerk van de Zwolse soroptimisten geactiveerd. Aljona Wertheim-Davygora, een Oekraïense die al lange tijd in Zwolle woont, wilde graag mee doen en nam volledig vrijwillig de hele aanmeldingsregistratie voor haar rekening. Tijdens het eetcafé neemt ze ook de rol van tolk op zich, samen met Halyna Kostiukevych waardoor de communicatie tussen de Oekraïners en Zwollenaren soepel kan verlopen. Soroptimistclub Isalania en ook de Rotaryclub IJsselland wilden ook graag meedoen. Daarmee werd de kring van vrijwilligers steeds groter. Het bemensen van de ophaaldienst, de kook- en ontvangstploegen werd zo gemakkelijk opgelost. En ook de plek waar het eetcafé gehouden kon worden, was snel gevonden. Wijkcentrum De Enk stelde belangeloos de professionele keuken en een zaal ter beschikking voor het eetcafé.

Hollandse pot

De Zwolse soroptimisten hebben zich goed laten informeren over eetgewoonten van hun gasten. Aardappelen, vlees en groentengaan er goed in bij de Oekraïense gasten, zo werd hun verteld.  Tijdens het eerste eetcafé werd daarop gevarieerd door voorjaarsstampotten te maken voor de gasten. De Zwolse soroptimisten kropen zelf achter het fornuis en bereidden een heerlijk buffet met voorjaarsstampotten. De ingrediënten hiervoor en de drankjes bij het buffet zijn deze eerste keer gesponsord door de Soroptimisten zelf.

Meer sponsoren welkom

Het eerste eetcafé was een succes en smaakte zeker naar meer.

De soroptimisten gaan dus door met het organiseren van – naar verwachting een maandelijkse-  ontmoetingsavond in De Enk. Daarbij is er nog ruimte voor sponsoren om bij te dragen. In geld of in goederen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Riksta Zwart of Patricia Weenink via zwolle@soroptimist.nl