Afbeelding
Foto: Marianne Kootstra

Dwarsliggers van vroeger en van nu - Marianne Kootstra over veenstakers, vrouwenstrijd en vredestichters

· leestijd 1 minuut Nieuws Ingezonden

Op woensdagavond 29 november is schrijver en columnist Marianne Kootstra te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Eerder deze maand verscheen haar boek ‘Dwarsliggers in Appelscha’. In dit boek voert zij heel veel mensen ten tonele, verschillende persoonlijkheden die allemaal één ding gemeen hebben: ze laten niet over zich heen lopen.

Ze werkte eerder in de psychiatrie, in de gehandicaptenzorg en in het volwassenenonderwijs. Maar wat Marianne Kootstra het allerliefste doet? Verhalen vertellen. En dat is geen wonder als je uit een familie komt die rijk is aan mooie verhalen. Inmiddels heeft Marianne met haar website haaljeverhaal.nl die liefde voor verhalen op verschillende manieren uitgewerkt. Zo biedt ze wandeltochten-met-verhaal aan en schrijft ze columns over uiteenlopende onderwerpen.

Vanavond vertelt Marianne meer over haar eigen familie. Een familie waar je wel een boek over kunt schrijven – en dat is precies wat zij gedaan heeft. Het boek gaat over vijf generaties dwarse familieleden en barst van de mooie verhalen over veenarbeiders, stakingsleiders, vrouwenvoorvechtsters, drankbestrijders en dienstweigeraars.

Eerder dit jaar daagde het Humanistisch Verbond haar leden en geïnteresseerden uit om zijn/haar eigen gedachtekracht te testen met de uitgave van een boekje met zestien vragen waar alleen de lezer de antwoorden op weet. Door de tijd te nemen om te reflecteren op hoe je naar de wereld om je heen kijkt kun je beter begrijpen wat er voor jou toe doet.

Tijdens de lezing van Marianne laat het Verbond zich inspireren door vijf generaties mensen die heel goed wisten wat voor hen belangrijk was en daar ook voor wilden strijden. Na de pauze gaan de bezoekers met elkaar in gesprek over dwarsliggen in het hier en nu. Wat kunnen we leren van de verhalen die we hebben gehoord? Over welke onderwerpen gaat het in de huidige maatschappij en welke dwarsliggers hebben we op dit moment nodig? Welke rol zien we hierin voor onszelf?

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Pauze

plm. 21.00, eindtijd 22.00.