Afbeelding
Aangeleverd

Fijner leven met Wmo-hulp

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Een ruime meerderheid van de Zwollenaren die hulp ontvangen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), ervaart daardoor een betere kwaliteit van leven. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de gemeente Zwolle.

Net als in de voorgaande jaren vroeg Zwolle in 2021 enkele duizenden Wmo-cliënten wat zij vinden van de ondersteuning. Van de cliënten die zelfstandig wonen met een maatwerkvoorziening beoordeelt 85 procent de ondersteuning als goed. Nog iets meer respondenten (86 procent) vinden de ondersteuning goed passen bij de hulpvraag. De tevredenheid over deze twee punten neemt jaarlijks iets toe.

Verbeteren

Voor het klant-ervaringsonderzoek stuurde Zwolle een vragenlijst naar tweeduizend cliënten die zelfstandig wonen met een maatwerkvoorziening (thuisondersteuning, een woningaanpassing, collectief vervoer en hulpmiddelen) en vierhonderd cliënten die beschermd wonen. In totaal vulden 641 cliënten de vragenlijst in, een respons van 27 procent. Gemeenten zijn verplicht om zo’n jaarlijks onderzoek uit te voeren. De gemeente Zwolle gebruikt de resultaten van het onderzoek om de ondersteuning te verbeteren.

Traplift

De Wmo is er voor iedereen die financiële ondersteuning nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. Er kan thuiszorg mee worden ingehuurd of hulpmiddelen mee worden aangeschaft. Zo wordt een traplift vaak vergoed vanuit de Wmo. Een aanvraag dient wel te worden goedgekeurd om voor een trapliftvergoeding in aanmerking te komen. De medische situatie van de aanvrager is daarbij bepalend. Via Zorg in natura (Zin) of het Persoonsgebonden budget (Pgb) komt die subsidie beschikbaar. Bij Zin bepaalt de gemeente wie de leverancier is. Een aanvrager heeft geen invloed op het merk en plaatsing van de traplift, maar bespaart zich een hoop regelwerk. Wie kiest voor een Pgb moet zelf alles regelen.

Kwaliteit

Vier van de vijf thuiswonende Wmo-cliënten in Zwolle geeft aan dat de kwaliteit van leven verbetert door de ondersteuning. Van de cliënten die beschermd wonen redt het merendeel zich beter dankzij de ondersteuning (84 procent). Van hen geeft 78 procent aan dat de kwaliteit van leven omhoog is gegaan door de Wmo-hulp. In het onderzoek is ook gevraagd naar de invloed van de coronacrisis op de ondersteuning. Driekwart van de cliënten heeft geen verandering ervaren in de hulp als gevolg van de coronamaatregelen. Bij ongeveer één op de tien werd de hulp op een andere manier aangeboden of minder hulp geboden dan afgesproken. Een kleine minderheid (12 procent) geeft aan dat de coronamaatregelen invloed hadden op de ondersteuning.