Afbeelding
Pedro Sluiter

Stratenfestival verandert binnenstad in een groot podium: het feest van herkenning

· leestijd 4 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - De 39e editie (!) van het Zwolse Stratenfestival vindt komende vrijdag 17 augustus 2018 plaats in de Zwolse binnenstad. Het festival start vanaf 19.00 uur op het hoofdpodium (Broerenkerkplein) waarna live-acts op 20 locaties te zien en te beluisteren zijn. “Voor elk wat wils, ouderwets genieten en de toegang is helemaal gratis”, aldus de organisatie. Er worden circa 45.000 bezoekers verwacht.

Uit het totale artiestenaanbod zet Rondje Swolle twee Zwolse acts in de schijnwerper: zangeres Ashley Fernandes (21) en DJ Roy El Kei (34). Ashley zingt in de Voorstraat en als lid van de Swolsche Toppers – naar een idee van Henk Klompenmaker - bij het Swolsch café; DJ Roy El Kei draait in de Vier Jaargetijden.

Over Ashley: een echte Blauwvinger, zingt vanaf haar 14e maar danste als baby al vrolijk in de box. Toen papa Fernandes dochter Ashley op zangles deed, gingen podiumdeuren voor haar open. Van enige schroom was niets te bekennen. “Ik ben niet snel nerveus, haal plezier uit het zingen en vind het leuk als mensen ook plezier van mijn zang hebben”, zegt Ashley. Voormalig Blues Dimension frontman Leen Ripke introduceerde de jonge Zwolse nachtegaal binnen het zangcircuit. Haar eerste optreden was in een buurtcafé in Zwolle Zuid. De hype rond nationale talentenjachten liet haar niet geheel onberoerd. Toch weet de jonge Ashley heel goed wat ze wil. “Ik heb een leuke baan, hoef niet van het zingen te leven maar wil wel graag eens een single opnemen.”

Over Roy El Kei: ook een Blauwvinger met Molukse roots. Vandaar zijn artiestennaam Roy El Kei waarbij Kei verwijst naar wellicht de mooiste eilanden van Indonesië. Leroy Konjanan, zoals hij in het gemeentelijk archief te boek staat, heeft een muzikale vader en was al op jeugdige leeftijd een technofiel. “Met mijn grote neven bezocht ik techno feesten buiten Zwolle. In 2002 ben ik thuis gestart met het draaien van mijn favoriete muziek. Nog steeds heb ik mijn eerste technics platenspeler en zo’n 2000 vinyls.” Sinds hij enige jaren geleden zijn homestudio heeft verruild voor een professioneel onderkomen in de Marslanden, werkt de succesvolle Zwollenaar bewust een beetje in de luwte. “Ik ben een man van details en werk in blokken naar audio engineering toe. Meer afmixen en masteren van muziek. Ik ben en blijf kritisch op mijzelf en leer nog elke dag. Dat houdt mij scherp. Ik moet dagelijks getriggerd worden. Dat is mijn bewustwording, mijn yin yang.”

Stratenfestival Zwolle, het mooiste zomerfestival in de stad.

Ashley: “om zelf te zingen is het hartstikke leuk. Er hangt een goede sfeer en iedereen is vrolijk. Ondanks de drukte. Dus ja, een mooi festival”

Leroy: “het is een traditie die nooit meer weg mag gaan. Ik ben ermee opgegroeid. Mijn vader was muzikant in de Friendsband en tijdens het Stratenfestival ging ik met hem mee naar de Stoof. Mocht ik als klein jongetje meehelpen.”

Ik ben blij dat ik mag optreden; ook goed voor mijn carrière.

Ashley: “klopt, ik steek er best veel tijd in want met name het optreden in de Voorstraat betekent voor mij het instuderen van veel nieuwe songs. Dan zing ik meer popmuziek en niet alleen de jaren ’80. In de Voorstraat kennen ze mij van het stappen, komende vrijdag van het zingen. Optreden bij het Swolsch café is anders; dan kunnen bezoekers meezingen.”

Leroy: “voor mijn carrière vind ik het niet direct relevant. Ik doe het graag voor oom Bert ( Bert Jansen, eigenaar van de Vier Jaargetijden/PdJ). Maak er een leuke gezellige avond van.”

Mijn repertoire tijdens het Stratenfestival ziet er als volgt uit:

Ashley: “in de Voorstraat start ik met jaren ’80 nummers gevolgd door meer hedendaagse (Rihanna o.a.) popsongs om de switch naar de dj te maken. Bij het Swolsch café is het sing along, dus gezellig en gemoedelijk. Daar ben ik een van de vijf Swolsche Toppers. Met AnneRoos doe ik zeer waarschijnlijk een Dolly Dots medley en de finale gaan wij gezamenlijk – met Mick, Henk, Leen en AnneRoos – een echte uitsmijter zingen.”

Leroy: “ik draai techno maar het repertoire bepaal ik vijf minuten voor aanvang. Ik doe alles op gevoel.”

Het Stratenfestival en de zomerkermis is een prima combinatie. Houden zo!

Ashley: “wat mij betreft wel. De kermis geeft een gezellige drukte en met het Stratenfestival erbij is dat echt, een feest van herkenning. Moet blijven.”

Leroy: “Inderdaad, houden zo. Het Stratenfestival hoort bij de kermis, en andersom. Voor jong en oud is er genoeg te doen. Zonder kermis is het Stratenfestival sfeerloos en geeft het minder reuring in de stad. Al die lichtjes, leuk toch! Niet alles moet de stad uit; 85 decibel, waar hebben we het over?”

Als ze mij nu vragen voor het Stratenfestival van 2019, zeg ik direct ja.

Ashley: “ja”

Leroy: “dat zien we over een jaar wel weer.”

Na het Stratenfestival ziet mijn agenda er als volgt uit:

Ashley: “eerst ga ik op vakantie om vanaf september aan een nieuwe opleiding in de zorg te beginnen. Werken en leren samen. Optredens staan nog niet gepland. Wellicht met Kerstival maar ik ben nog niet gevraagd.”

Leroy: “er staan nog een paar optredens gepland, waaronder DEEP ( 22 september 2018 Hedon) en de Gigant in Apeldoorn. Produceren is sowieso een vast agendapunt.”

Geen fietsers in de binnenstad tijdens het Stratenfestival. Prima maar dan ook een algeheel rookverbod.

Ashley: “nee, onzin. Ik rook zelf niet maar die hele discussie over roken in de horeca maakt de horeca ook kapot. Nu zijn de terrassen aan de beurt. Vind ik ver gezocht.”

Leroy: “vind ik een beetje overdreven; het is appels met peren vergelijken. Zelf rook ik ook maar roken op straat of op terrassen verbieden, dat gaat mij te ver.”

Mijn ambities voor de toekomst.

Ashley: “mijn baan, doorleren en wat de muziek betreft heb ik geen concrete plannen. Ja, een single zou leuk zijn.”

Leroy: “het releasen van tracks, ik heb er nog zo’n veertig liggen. Steady releases en kwaliteit, daar werk ik aan.”

Tot slot, kom met z’n allen naar het Stratenfestival want….

Ashley: “lekker eruit, gezellig, toch!?”

Leroy: “wij spelen techno!”

Info: www.stratenfestivalzwolle.nl

Afbeelding
Afbeelding
Traditionele 'Festivals of Lessons and Carols' in Peperbus Nieuws Ingezonden 1 dec., 22:00
Afbeelding
Koerswijziging Fraterhuis: Gemeente zoekt nieuwe locatie Fraterhuis in Broerenkwartier Algemeen 1 dec., 16:40
Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28