Afbeelding

2020, een nieuw jaar, een nieuwe naam: Gastvrij Zwolle

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Ton Leensen is voorzitter van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle, de HESZ. De stichting inspireert, organiseert en faciliteert horecaondernemers bij evenementen met als doel: maak van Zwolle een gezellig uitgaanscentrum. Leensen is een perfectionist, wil alles in de hand houden. Samenwerken, dat staat bij hem hoog in het vaandel. En Zwolle? De Harderwijker voelt steeds meer Blauwvingerbloed door zijn aderen stromen. En, daar is niets geZWOLLEn aan.

“Ik ben bijna zes jaar voorzitter van deze club. In een woord, het is leuk, soms moeilijk. Mijn valkuil is dat sommige zaken in mijn ogen te lang duren. Dan pak ik het op. Ja, dan ben ik ongeduldig. Ik wil graag alles in de hand houden, ben beslist niet autoritair, wel pushend en coachend. Anders gezegd, enthousiasmeren. Ik prijs mij te worden omringd door goede bestuursleden want wij doen het natuurlijk samen. Zes jaar geleden kwam ik met weinig bestuurservaring. Inmiddels heb ik veel geleerd en kennis mogen maken met een diversiteit aan ondernemingen en beleidszaken. Betrokkenheid van belanghebbenden, dat is iets waar ik mij sterk voor maak. Samenwerken, ook met de retail want anders haal je niet de doelen die wij als HESZ hebben gesteld.”

2019

“Het Straatfestival was voor mij het absolute hoogtepunt. Met het Stadsfestival als een goede tweede. Begin juni zat ik met Theo Runhaar aan tafel om over het Straatfestival te praten. Te mooi en te belangrijk voor de stad om dit festival van de Zwolse agenda te halen. Hoe nu verder? Anja Louwerse en Sander Dol erbij gehaald, gevraagd naar hun mening met als resultaat: binnen anderhalve maand ging het licht op groen. Het Straatfestival gaat door met dank aan de volledige medewerking van de vorige stichting bij de overdracht. Wat het Stadsfestival betreft, wij zijn als HESZ gevraagd en dat was een blijk van vertrouwen. Ook dat hebben wij waargemaakt.”

2020

“Gastvrij Zwolle, dat wordt de naam van onze nieuwe site. Ik zeg het met enige trots want marketing is binnen de HESZ de afgelopen jaren gegroeid en verder geprofessionaliseerd. Zoals omgaan en inspelen op nieuwe media; Eugenie Reichenbach speelt hierbij een belangrijke rol. Nieuwe highlights zijn ondermeer Zwolle Gaat Vreemd, met voorrondes in de Zwolse horeca en een grote finale in Hedon en Café Theater Festival. De naam zegt het al, theater in het café, heel vernieuwend om bezoekers dichter bij het theater te brengen. Intern gaan wij bezig met onze statuten om ook daar veranderingen in aan te brengen. Afhankelijk van de goedkeuring van onze leden is het de bedoeling om op bepaalde posities betaalde krachten te kunnen inzetten. Nu werken wij met vrijwilligers maar vrijwillig betekent niet vrijblijvend. Daar kan ik niet tegen.”

Leensen

“Ik ga door zolang de leden dat willen. Wel moet er voldoende draagvlak voor mij zijn. Er zijn momenten dat ik bij mijzelf te rade ga en constateer dat het voorzitterschap niet helemaal mijn rol is. Dat geeft enige aarzeling. Anderzijds, ik heb er lol in, het geeft mij voldoening en mijn thuissituatie staat honderd procent achter mij. Heel eerlijk, ik heb voor mijzelf 31 december 2019 als een soort deadline gesteld. Dan maak ik bekend of ik met dit werk doorga. Of ik twijfel? Echte twijfel heb ik niet.”

Nieuwjaarswens

“Slagen in het organiseren van boeiende evenementen met samenwerking als de basis voor dat succes. Als inwoner van Harderwijk heb ik de laatste jaren veel gevoel bij Zwolle gekregen. Dat gevoel is meer en meer aan het overstijgen.”