Afbeelding
Pedro Sluiter

Ton Norp neemt afscheid van de snack-o-maat

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Aan de vooravond van een 70-jarig jubileum heeft eigenaar Ton Norp van de gelijknamige snackcorner aan de Burg. Van Roijensingel, een opmerkelijk besluit genomen. De automatiek in zijn zaak maakt plaats voor meer zitruimte en, misschien belangrijker, aan de wand hangt nu een schitterend zwart-wit tafereel van het pand uit 1951.

Ton kan het wel dromen; hoe lang zitten jullie al hier?. Een vraag die hem tientallen keren is gesteld. “Niet alleen door mijn aanloop klanten, ook de vaste gasten vragen ernaar. Gasten die hier al met hun ouders kwamen. Ik ben er eens over gaan nadenken hoe ik het antwoord op die vraag zo duidelijk mogelijk kon geven. Maar ook op een originele manier, beetje terug in de tijd. Hoe het pand er destijds heeft uitgezien. Ook moest het een blikbanger zijn. Tijdens mijn zoektocht kwam ik in contact met Dick Dekker, iemand die heel vaak Zwolse elementen in zijn werk stopt. Via Facebook heb ik hem benaderd. De man maakt echt de meest mooie kunstwerken. Mijn opdracht aan hem was duidelijk: maak van een zwart wit foto uit 1951 een schilderij. Aardig detail, Dick is pal naast mijn zaak in dat piepkleine huisje geboren. Hij heeft daar niet lang gewoond want na een jaartje is de familie verhuisd.”

Broodje halfom
De term anno wilde Ton absoluut niet gebruiken. Het moest ‘sinds’ zijn, doelend op het jaartal waarin het met de familie allemaal is begonnen. Op de site van het bedrijf is het nodige over dit familiebedrijf te lezen. Ooit door Ton’s opa gestart, later door Norp Sr. voortgezet en sinds 2007 heeft junior de touwtjes in handen. Dat de automatiek is verdwenen, daar heeft Ton een goede verklaring voor. “Tijden veranderen, het eetgedrag van de klant ook. De snacks die de klant zelf uit de automatiek kon trekken, past minder in deze tijd. Een tijd waarin alles verser dan vers moet zijn. Ook al bleven de snacks in de automatiek opgewarmd, het was niet meer functioneel. Vers gebakken, direct uit de frituur, dat wil de klant.” Zo heeft Ton de afgelopen jaren het assortiment van de snackcorner weten af te stemmen op de wensen van de klant. “Er is mij weleens gevraagd of het bekende broodje halfom, lever met pekelvlees, weer in productie kon worden genomen. Niet dus, enerzijds kent de jeugd dit broodje niet, anderzijds past het niet bij het huidige smaakpatroon.”

Jackpot
Op de vraag of deze laatste verbouwing ook zijn laatste kunstje is, antwoordt Norp heel gedecideerd. “Ik ben 53 jaar, moet nog een hele tijd mee. Momenteel zijn het rare tijden, de horeca staat onder geweldige druk. Niemand kan zeggen hoe het over een jaar eruit zal zien. Ik zeg, als het corona virus achter de rug is en je hebt jouw familie nog, dan heb je de jackpot gewonnen. Zo staat ik erin. Het jaar 2020 gaat de geschiedenisboekjes in als een jaar dat altijd blijft heugen. Dit heeft niemand ooit meegemaakt, dit wil je niet meemaken.”