Afbeelding
Foto: Eigen foto

‘Beste eetwensen’ voor het nieuwe jaar. Wordt troosteten het nieuwe normaal?

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Corona, de feestdagen, het eetpatroon bij velen is, in meer of mindere mate, nogal gewijzigd. Met als gevolg, toename van het lichaamsgewicht. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits er een gezonde balans tussen leven en eten is. Om die balans te vinden kan een voedings- of leefstijlcoach hierbij uitkomst bieden. En, waarom niet, als straks de horeca weer open mag, wil je er gezond en goed instappen.

Diane la Faille-McDonald heeft als stelregel de vraag: zorg jij goed voor jezelf? De Zwolse voedingscoach geeft namelijk graag adviezen. Dat werd een stuk lastiger toen ons land in lockdown ging, een moment waarop ook zij keuzes moest maken. Minder cliënten, wat nu? Aan de hand van een health check geeft zij advies over leefstijl en het kwijt raken van overtollige kilo’s. Niet alleen aan particulieren ook het bedrijfsleven toont interesse in haar werkwijze. In beide gevallen is er één op één coaching met een persoonlijke voedingsplan, gebaseerd op de leefstijl van de betrokkene. “Waarom doe je wat je doet en waarom eet je wat je eet? Dat zijn vragen waarmee ik mijn cliënten bewuster wil laten worden in doen en denken. Zo heb je crackers en crackers, waar moet je dan op letten? Bewust denken betekent ook bewuster kopen en koken. In de winter zijn groenten als bloemkool en spruitjes in groten getale te koop; dat zijn producten met een hoog vitamine c gehalte”, aldus la Faille.

Troosteten

Nu thuiswerken het nieuwe werknormaal is, heeft dat ook gevolgen voor het leefpatroon. Geen collega’s met wie je even babbelt, ook geen feestjes, kortom minder sociale contacten. Wat het halen van boodschappen betreft, geeft la Faille als advies: maak een boodschappenlijstje. “Haal niet in huis wat niet nodig is. Wat ik constateer is het zogeheten troosteten. Of het halen van gemaksvoedsel; zeg maar, kant en klare maaltijden of een ingrediëntenpakket om een maaltijd thuis te bereiden. Ik zeg altijd, het bord dient minimaal voor driekwart gevuld te zijn met groenten. Gezond eten, het is zo leuk en echt niet zoveel duurder als je er maar bewust mee bezig bent. Maak desnoods voor meerdere dagen. En koop vooral seizoenproducten.”

Foodblogger

Gezond eten en een gezonde leefstijl, het zijn de pijlers waarmee de Zwolse voedingsdeskundige mensen adviseert en motiveert. Behoudens een health check, een check waarbij het vetpercentage, de metabolische leeftijd en viscerale vet worden gemeten, geeft la Faille ook kookworkshops waarbij zij samenwerkt met een foodblogger. “Je zult versteld staan van de hoeveelheid mensen die niet weten hoe boerenkool of spruitjes eruit zien. Laat staan hoe je deze groenten moet bereiden”