Afbeelding
Foto: Eigen foto

Grammofoonmuseum, het best bewaarde geheim van Nieuwleusen

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE/NIEUWLEUSEN - Onder de rook van Zwolle, op een dozijn fietskilometers van de stad, bevindt zich een uniek museum: het Grammofoonmuseum van Jelle Bos, gevestigd in het souterrain van zijn fraaie bungalow. Niet zomaar een museum, hier kan de bezoeker zich vergapen aan een unieke collectie van opname en geluid, verzameld door een zeer gepassioneerd persoon. Soms moet je voor een pareltje gewoon even de stad uit.

Om direct met de deur in huis te vallen, deze zomer verhuist de unieke verzameling van Bos naar een nieuw onderkomen: het voormalige Olde Gemientehuus aan het Westeinde in Nieuwleusen krijgt de eer als nieuwe locatie te dienen voor Bos z’n collectie van fonografen, grammofoons, bandrecorders en aanverwante artikelen, waaronder een complete studio welke Bos in handen kreeg toen in Hilversum het digitale uitzendtijdperk z’n intrede deed. Inmiddels is het dringen geblazen op de circa driehonderd vierkante meters onder de bungalow van Bos waar het analoge muziektijdperk is tentoongesteld, te beginnen met het jaar 1877. Het jaar waarin Thomas Alva Edison met zijn fonograaf de wereld verblijdde en verraste met ‘muziek uit een kastje met een toeter’. Het mooie van dit Grammofoonmuseum is tevens dat de ruime collectie fonografen en jukeboxen nog gewoon operationeel zijn. Sommige 78 toeren platen zijn zelfs door de jaren heen grijs gedraaid. “Echt grijs dat kun je op deze plaat zien”, zegt Gerard Oortwijn, bestuurslid en gids van dit museum. Inderdaad, het middenstuk van de 78 toeren plaat is niet zwart maar grijs.

Brommers kiek’n

Naast Oortwijn telt het bestuur van het Grammofoonmuseum nog vier leden die de dagelijkse gang van zaken beheren. “Zeg maar het levenswerk van Jelle Bos”, aldus Oortwijn, zelf een fervent muziekliefhebber. Onze rondleiding door dit museum maakt snel duidelijk met welke passie Oortwijn de geschiedenis van de muziek aan bezoekers wil doorgeven. “Maar ik nuanceer het wel, nostalgie is oké tot een bepaalde hoogte. Dat ik thuis ook een jukebox heb staan, zegt genoeg over mijn voorliefde voor muziek. Toch heb ik thuis veelal de radio aan, afgestemd op radio 5. Mijn zender”, aldus de man die werkelijk alle ins en outs van de rijke collectie tot in details kan vertellen. Dan is het vreemd dat dit museum, zelfs in de eigen gemeente, relatief onbekend is. “De uit de hand gelopen hobby van onze stichter Jelle Bos is in feite het best bewaarde geheim van Nieuwleusen. Maar dat gaat veranderen met de op handen zijnde verhuizing. De streefdatum is 1 juli 2021, dan begint de verbouwing van het Olde Gemientehuus, zoals men dat hier zegt. 

Samenwerking

Verloopt alles volgens planning dan wordt 1 oktober de openingsdatum en dat zal breed worden verkondigd. Ook ligt het in de lijn der verwachtingen om met dit museum samenwerking te zoeken met andere instanties en evenementen. Vechtdal Marketing Oost gaat hierbij een rol spelen. Maar ook het Openluchttheater van Nieuwleusen en de Kunst en Cultuur route. Ons doel is dat Nieuwleusen gaat bruisen, dat de vele toeristen die in deze regio verblijven, ons bezoeken. En niet alleen het Grammofoonmuseum, ook onze overburen aan het Westeinde, museum Palthehof met onder andere een unieke verzameling brommers wordt in die uitstraling meegenomen. Mooi toch, eerst brommers kiek’n, dan een lunch bij café ‘t Witte Peerd om vervolgens bij het Grammofoonmuseum naar binnen te gaan. Dan bruist het pas echt in Nieuwleusen.”

www.grammofoonmuseum.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding