Afbeelding
Foto: Marijke Ripke

Zò Short Stay Is Zwolle: de Harmonie

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - De Thorbeckegracht, een pareltje in Hanzestad Zwolle! Een toenemend aantal bootjes, peddel surfers, waterfietsen en ander watervertier maakt van dat pareltje een heuse hotspot. Niet alleen toeristen, ook de Zwollenaar zelf beleeft steeds vaker dat een etmaal uit in eigen stad heel verrassend kan zijn. Ervaar Zwolle eens vanaf het water, zo leuk en zo anders.

Hospitality, meer dan alleen maar een woord voor Joyce Wegman. Zij bestiert sinds eind vorig jaar het schip de Harmonie – gelegen in de Thorbeckegracht - dat onder haar regie is getransformeerd tot een luxe verblijf, nog beter is om te zeggen: short stay in een schip dat van alle gemakken is voorzien. Wegman, een geboren en getogen Zwolse, heeft van haar levensinstelling een levenswerk gemaakt. “Mensen een thuisgevoel geven in een andere omgeving. Met een warm onthaal, dat is voor mij het leuke aan dit werk. Noem het hospitality, ik denk dat het bij mij in de genen zit. Wat is er mooier dan mensen iets meegeven tijdens een aangenaam verblijf? Dat zij het naar de zin hebben. Naarmate ik ouder word bespeur ik bij mijzelf hoe fijn ik het vind om mensen heel comfortabel in de watten te leggen.”

Boot de Harmonie. “Deze boot heb ik samen met mijn partner in beheer. De inrichting en aankleding komt voor een deel op mijn conto, maar Judith Veld – zij is een woonspecialist in Kampen – heeft mij daarbij van veel adviezen voorzien. Samen zijn wij hier gaan zitten, veel gekeken om vervolgens in de auto op de terugweg spijkers met koppen te slaan. Alles moest kloppen en alles klopt. Het schip had de naam de Harmonie en dat heb ik zo gelaten. Het is een naam die helemaal bij mij past. Ik houd namelijk niet van strijd. Een relatie met mijn gasten vind ik belangrijk. Ik verwelkom ze altijd en vooraf heb ik telefonisch of mailcontact met hen. Ik probeer te achterhalen waarom de gast naar de Harmonie komt om daarop met adviezen in te spelen. Bijvoorbeeld over de Zwolse horeca, leuke winkels of bijzondere plekken in de stad, zeg maar, ins en outs van de stad. Een moment heb ik overwogen om twee fietsen te kopen waarmee mijn gasten dan Zwolle of omgeving aandoen. Toch maar van af gezien; de een wil een trendy fiets, de ander een e-bike. Nu verwijs ik hen door naar Scholten. Een mooie samenwerking die ik ook met andere Zwolse ondernemers heb. Met als doel om het verblijf van mijn gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Als ik na afloop in het gastenboek lees hoe enorm tevreden mijn gasten zijn geweest, zijn dat mooie woorden die mij stimuleren. Soms krijg ik een fles wijn als dank. Hoe leuk kan dit werk zijn?”

De Gast. “Eind vorig jaar ben ik gestart met de Harmonie. In coronatijd, het moest kennelijk zo lopen. In het begin kreeg ik veel koppels uit de Randstad die de boel even wilden ontvluchten. Bij mij kon dat, het is coronavrij want je hebt het hele schip voor jezelf. Ook stellen waarvan een of beide ouders in Zwolle wonen, overnachten bij mij. Dat geeft ze toch iets meer vrijheid. Binnenkort komt er een bruidspaar uit Zwolle hier hun huwelijksnacht doorbrengen. Verder verwelkom ik met enige regelmaat zakenmensen, vaak voor een langere periode”, aldus Wegman die, hoe vreemd het lijkt, de B&B uitzendingen van omroep Max nagenoeg niet kijkt. “Voor mij is dat geen bron van inspiratie. B&B Vol Liefde heb ik wel gezien. Niet zozeer inhoudelijk maar de personages interesseren mij. Heel eerlijk, zelf bezoek ik bijna geen B&B ’s. Als het wel gebeurt dan moet het zeker iets unieks, iets aparts en iets anders zijn. Zo heb ik de Harmonie ook opgezet.”

Zie voor meer informatie www.opdeharmonie.com.