The Dublin House.
The Dublin House. Foto: Pedro Sluiter

The Dublin House: Vier sferen onder één dak, symbool van gastvrijheid

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Bethlehemkerkplein 46 in Zwolle; heel vroeger haalde je hier geld – bij de Bondsspaarbank, nu SNS bank - maar die tijd is lang vervlogen sinds er bestemming ‘horeca’ aan het pand gegeven werd. Ruim vier maanden is horecaman Jan Briek met zijn team op deze locatie vol passie bezig om The Dublin House in de markt te zetten. 

Vier sferen onder één dak, dat alles onder de noemer van ‘Ierse pub en landhuis’. Wat blijkt, Zwolle is klaar voor dit concept want zowel de particuliere gast als zakelijk heeft de komst van de Dublin House omarmd. Hoogste tijd voor een gesprekje met de ambitieuze Briek die alvast laat doorschemeren dat er op deze horecalocatie nog meer in het vat zit.

Ambiance

Gezeten aan een raamtafel in The Tavern werkt Briek; een mooie plek van waaruit hij overzicht houdt op zowel binnen als buiten. De laptop geopend want er moet nog even iets betaald worden. Naast de laptop een to do blok waarin deze horecaman zijn memo’s opschrijft. Online en handschrift naast elkaar, het is Briek ten voeten uit. Eigenlijk past dat prima in deze ambiance. ‘Overdonderend en laagdrempelig’ het staat op de site van dit horecabedrijf. Groot, dat is het en de afgelopen vier maanden hebben bewezen dat Zwolle wel degelijk klaar is voor een grote Irish Pub nieuwe stijl met diverse vertrekken. “Vanavond voetbal, dan zit het hier (wij lopen door de library) helemaal vol”, zegt Briek. Het is slechts een van de vier pijlers waarmee Briek de stad op horecagebied heeft verblijd. En, nu we er toch zijn, gelijk maar eens over zijn horecadroom praten. Een droom die met The Dublin House gestalte heeft gekregen.

Whisky

Een anekdote. Iemand uit Oosterhout heeft een vriendin in Zwolle. ‘Waar kun je bij jullie lekkere whisky drinken?’, zo luidt zijn vraag. De vriendin antwoordt, weliswaar van horen zeggen, dat de Dublin House een groot aantal whiskysmaken heeft. ‘Meer dan tachtig’, heeft ze gehoord. Briek vertelt verder: “hij was een echte whiskykenner maar wat wij hem hebben voorgezet, dat kende hij nog niet. Hij was aangenaam verrast, mede door de sfeer in onze library. Wellicht komt hij binnenkort voor een whiskyproeverij. Soms voelt het daar als een soort van Heerensocieteit, zeker in de aangrenzende barn met Chesterfield stoelen. Slechts een sigaar ontbreekt, dat kan niet meer. Overigens is The Library tevens de plek waar wij sport uitzenden. Maar heb je geen zin in voetbal kijken, dan schuif je voor jouw een drankje gewoon aan in The Tavern. Ieder zijn of haar eigen beleving, dat kan hier.”

Cocktails

Deze Ierse pub doet zijn naam eer aan door het ruime aanbod van cocktails, gemaakt door bartenders met een gekwalificeerde opleiding, sommigen zelfs met buitenlandse ervaring. Wat je hier krijgt is the real thing, zoals Briek het verwoordt. “Onze cocktailbar zie je niet snel elders. Zo zijn er een speciale barstations, de shakers noemen ze zelf ‘sticks’, om het shaken van cocktails optimaal te maken. Onze gast krijgt een eerlijke cocktail, van de opbouw aan het begin tot aan tafel. Wij hebben speciaal voor de cocktail een ijsmachine aangeschaft die tot minus veertig graden vriest. Daardoor smelt het ijs langzaam waardoor de gast de tijd heeft om ervan te genieten. Bijvoorbeeld op cocktail monday, een dag om tegen gereduceerde prijs hiermee kennis te maken.”

Pub Quiz

Terug van weggeweest en eigenlijk horend bij dit horecabedrijf is de Pub quiz. “Met de presentator van weleer”, voegt Briek er fijntjes aan toe. Twintig teams, iedere dinsdagavond, strijden om eeuwige roem. “Ik zie het als een erfenis van Sally’s, mijn voorganger op deze locatie. Overigens hebben wij op door de weekse dagen iedere avond iets speciaals. Dat gaat van bier tot spelletjes en natuurlijk de ‘dish of the day’. Op deze manier kunnen wij een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Alleen of met een groep, er is ruimte voor iedereen zonder dat je elkaar tot last bent. Koffie met een krantje, chillen of het echte cafégevoel, in ons house kan het. Hospitality first.”

Zie voor meer informatie www.dublinhouse.nl.

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 20 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 22 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 22 uur geleden