Voetbalvereniging WVF en SportService Zwolle starten trainersacademie

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Voetbalvereniging WVF begint met een eigen trainersacademie. Aanstaande vrijdag 9 oktober is om 19.30 uur de aftrap van de WVF-trainersacademie. Voor het eerst zal een amateurvereniging in Zwolle voor een dertigtal trainers een interne en structurele opleiding gaan verzorgen, in samenwerking met SportService Zwolle.

Tijdens deze bijeenkomst zal de aanleiding en het belang van een interne opleiding voor trainers toegelicht worden door Dick Bremmer (Hoofd Opleiding WVF). Als initiator van de trainersacademie juicht Dick Bremmer de grote deelname toe. "Elke vrijwilliger/ trainer die op het veld staat met jeugdvoetballers wil graag een leuke en kwalitatief goede training kunnen verzorgen. Het is belangrijk om jonge spelers te laten ervaren hoe geweldig
het is om deel uit te maken van een team; leren, plezier en gezond bewegen!"

Alle trainers, die zich vrijwillig hebben aangemeld voor de academie, krijgen aan de hand van zeven bijeenkomsten een heel jaar scholing, training en ondersteuning om de kwaliteit binnen de opleiding en van zichzelf te verbeteren.

WVF doet dit niet alleen, maar gaat de samenwerking aan met SportService Zwolle. ?Deze organisatie heeft jarenlang ervaring en bezit de kennis om ons als vereniging te ondersteunen bij de invulling van het programma.
Wij hebben gezamenlijk besloten dat het niet moet blijven bij slechts twee bijeenkomsten op jaarbasis, maar dat er een structureel jaarprogramma opgesteld moet worden", aldus voorzitter van de Technische Commissie Freddy Eikelboom. "Het jaarprogramma bevat allerlei aspecten die er aan bijdragen om een betere trainer te worden met als gevolg een interne kwaliteitsimpuls. Daarnaast verwachten wij dat de trainers met meer plezier op het veld staan, omdat ze kennis en inspiratie hebben opgedaan binnen de trainersacademie."

Arno de Swart, werkzaam bij SportService Zwolle, benadrukt de diversiteit van het jaarprogramma bestaande uit zeven bijeenkomsten en de fysieke ondersteuning van zijn collega's op de velden. "Wij zetten niet alleen in op de technische en tactische aspecten binnen het voetbal, maar ook op de pedagogische en didactische aspecten. Hoe sta je voor een groep, hoe ga je om met spelers die extra aandacht behoeven en hoe houd je rekening met leeftijd typische kenmerken."

Tijdens de aftrap geeft Gerard Nijkamp, technisch directeur bij PEC Zwolle, ter inspiratie een toelichting over het trainerschap. Tevens wordt er voor Zwolse en regionale begrippen een absoluut unieke en digitale trainingsmethodiek gepresenteerd. SportService Zwolle is een convenant aangegaan met VTON (Voetbal Technische Ontwikkeling Nederland) betreffende planmatige ontwikkeling jeugdvoetbal. Middels een app krijgen de trainers twee keer per week een methodisch, technisch en doelgroep specifieke training aangeleverd.

Roger Knoops van SportService Zwolle is erg trots om dit concept voor het eerst te introduceren bij WVF. "Deze digitale trainingsmethodiek zorgt ervoor dat alle trainers voor iedere specifieke doelgroep een zelfde training verzorgen. Deze trainingen zijn dermate professioneel dat de kwaliteit van de jeugdopleiding een enorme impuls krijgt. Daar waar WVF de kans pakt om hier als eerste mee aan de slag te gaan, hopen wij als organisatie dat er nog vele verenigingen gaan volgen. Op deze manier stromen er in de toekomst ongetwijfeld meer talenten door naar onze grote trots, de hoofdmacht van PEC Zwolle."