Pedro Sluiter

Dames HC Zwolle overklast door Rotterdam in seizoensouverture

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Caren van der Harst slaat hard met haar stick op de lat. De doelvrouw van HC Zwolle houdt haar jonge ploeg lang op de been en reageert zich af na de 0-3. De dames van HC Zwolle beginnen het seizoen in de overgangsklasse met een 1-3 nederlaag tegen Rotterdam.

Tegen een ploeg die vorig seizoen play-outs moest spelen om zich te handhaven op het tweede nationale niveau, is dat weinig hoopgevend. ?Wij hopen ons dit seizoen eerder veilig te spelen. Dan mag dit zeker thuis niet gebeuren?, stelt trainer Roel Stofmeel onomwonden.

Dat HC Zwolle nog lang in de wedstrijd blijft, tot vier minuten voor tijd als de 0-3 valt, heeft het met name te danken aan Van der Harst, die een paar wereldreddingen verricht. Hoewel Rotterdam grote delen van de wedstrijd de overhand heeft, krijgt Zwolle met uitbraken toch de nodige kansen. Na een half uur spelen verzuimt Michelle Bonsink op aangeven van Raisa Kerssies de openingstreffer te maken. Zij krijgt de bal wonderbaarlijk genoeg naast het lege doel. In de slotfase denkt Suzanne Meijering de 1-1 te maken, maar na een mooie strafcorner-variant slaat ze de bal net iets te hoog in waardoor de gelijkmaker wordt afgekeurd. Pas hierna beslist Rotterdam de wedstrijd. Fleur Middendorp tekent nog voor de eretreffer: 1-3.

Een goede leerschool, noemt Van der Harst de openingswedstrijd. ?De les is dat we ons aan de gemaakte afspraken moeten houden. Dat hebben we incidenteel wel gedaan, maar ik moest er te veel aan sleuren en trekken om het neer te zetten. Maar het komt wel goed denk ik. We moeten nog groeien.?

De ervaren doelvrouw is bezig aan haar laatste seizoen. Eigenlijk zou ze dit jaar al stoppen, maar haar beoogde opvolgster Manouk Visser vertrok in de zomer plotsklaps naar Laren om daar in het tweede elftal te gaan spelen. Een bittere pil voor HC Zwolle en Stofmeel, die al anderhalf jaar bezig waren Visser klaar te stomen voor het eerste elftal. Haar vertrek kwam als een grote onaangename verrassing. ?Op 30 mei geeft ze aan te blijven en vier dagen later zegt ze dat ze vertrekt. Dan ben je te laat om in de regio nog een vervangster te regelen?, zegt Stofmeel, die blij is dat Van der Harst zich toch beschikbaar wilde stellen. ?Daar zijn we heel blij mee. Het is vandaag mede aan haar te danken dat het bij drie treffers blijft.?

Het is voor Zwolle te hopen dat Van der Harst gevrijwaard blijft van blessures. ?We hebben op dit moment geen tweede keepster. Als Caren geblesseerd raakt, moeten we putten uit jeugdkeepsters.? Van der Harst: ?Ik hockey al sinds mijn vijftiende in dames 1. Ik laat m'n team niet in de steek. Maar het is wel met medewerking van mijn werkgever politie Gelderland-midden. Anders had het niet gekund.?