Pedro Sluiter Foto

Realisme wint terrein op emotie: tijd is rijp voor fusie SV Zwolle en Tyfoon

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Met een nostalgische blik op het rijke verleden en een realistische kijk op de toekomst vierde handbalvereniging SV Zwolle zaterdag op Sportpark De Marslanden haar vijftigjarig jubileum. Een volgend lustrum lijkt uitgesloten.

Zwolle kreeg er op 24 mei 1965 een derde handbalvereniging bij, naast ZAC en het één jaar eerder gestarte Tyfoon. Omdat voetbalclub SV Zwolle, die al sinds 1926 bestond, verhuisde van de Ceintuurbaan naar het nieuwe Sportpark De Marslanden en er op die locatie ruimte was voor meer, werd besloten tot de oprichting van een handbalafdeling. Begonnen met zo'n twintig vrouwen (handbal was ooit in het leven geroepen als vrouwelijke tegenhanger van voetbal) groeide SV Zwolle in de loop der jaren uit tot een bloeiende vereniging met halverwege de jaren zeventig een piek qua sportieve prestaties en ledenaantal (zo'n 250. Momenteel zijn het er 180). Het zijn de herinneringen aan deze tijd en de daarmee gepaard gaande emoties, die een fusie tussen SV Zwolle en Tyfoon de laatste jaren in de weg stonden.
Anno 2015 lijkt de tijd wel rijp voor een samensmelting. Gestimuleerd door de gemeente en geholpen door SportService Zwolle boekte de dit jaar opgerichte werkgroep succes in de vorm van het samenvoegen van meerdere jeugdteams. Een algehele fusie lijkt een kwestie van tijd. "Je kunt wel zeggen:'we willen de identiteit behouden', maar je komt er niet meer onderuit", stelt voorzitter Ton Blanke. "Fuseren wordt ook vanuit de gemeente ondersteund. Het liep altijd stuk op emotie, maar we hebben sinds de oprichting van de werkgroep al wat succesjes geboekt. Onze verwachting is dat we de clubs binnen een jaar samenbrengen. We zien ook dat Tyfoon dit nu wil. Het is niet altijd makkelijk, maar je merkt dat beide verenigingen nu hetzelfde doel hebben."

Het enige nog levende erelid van SV Zwolle, de 71-jarige Herman van Unen, juicht een fusie toe. "Slechts één ding is belangrijk: handbal op niveau in Zwolle. Als een fusie daaraan bijdraagt, graag. Dat divisieteam (landelijk dus, MdR) moet er weer komen", zegt de man die dertig jaar lang trainer was bij SV Zwolle en het vrouwenteam in de jaren zeventig naar een hoger plan tilde. In 2000 stopte hij als seniorentrainer met een promotie naar de tweede divisie (het derde landelijke niveau).

Dames 1 komt momenteel uit op het tweede afdelingsniveau, de eerste klasse. "Voor Zwolle moet dat toch beter kunnen", vindt Van Unen, die na 2000 nog jaren als jeugdtrainer bij Zwolle heeft gewerkt. Hij zag menig talent, zoals Annick Lipman, de overstap maken naar handbalbolwerken als Dalfsen of Raalte. Om deze trend tegen te gaan is een fusie noodzakelijk. Van dat besef is inmiddels iedereen wel doordrongen. Het realisme wint terrein op de emotie.

 

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13