Afbeelding
Pedro Sluiter

Vertrekkende Van der Werff vertolkt hoofdrol in teleurstellende play-offs

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Slechts één speler van PEC Zwolle maakt na de play-off-duels tegen Vitesse nog kans op Europees voetbal. Kort na de tweede nederlaag in drie dagen tijd moet je daar echter niet mee aankomen bij Maikel van der Werff.

De centrale verdediger baalt van de manier waarop zijn periode bij PEC Zwolle, anderhalf jaar, wordt afgesloten. Het laatste dat toeschouwers van hem in wedstrijdverband zien is een aftocht in het Gelredome. Tien minuten voor tijd besluit Van der Werff Renato Ibarra af te stoppen. De overtreding op zo'n dertig meter van het doel -obstructie- is goed voor een gele kaart en die heeft Van der Werff in de 49ste minuut ook al gezien. ?Die eerste is misschien wat zwaar. Volgens mij raakte ik de bal.? Bij die tweede heeft Van der Werff in zijn ogen geen keus. ?Anders is die er door.?

Tot en met 30 juni staat hij nog onder contract in de Hanzestad. Dan breekt het begin aan van een vierjarige verbintenis met Vitesse, dat deze week met Heerenveen gaat uitmaken wie Europa ?in' mag.

Alsof het zo had moeten zijn vertolkt uitgerekend Van der Werff tegen Vitesse een hoofdrol in wat voor Zwolle de laatste twee wedstrijden van een topseizoen zijn. Tegen zijn toekomstige werkgever is Van der Werff voordat hij van het veld wordt gestuurd bij drie van de vijf doelpunten betrokken.
Het begint allemaal zo mooi, donderdagavond in het IJsseldelta Stadion. Een stadion dat overigens maar voor iets meer dan de helft is gevuld, vooral omdat seizoenkaarthouders hun stoeltje voor deze play-offs opnieuw moeten kopen.

De 7200 toeschouwers die er wel zijn, zien dat PEC het duel een uur lang redelijk controleert. Ondertussen wordt Van der Werff luidkeels toegezongen. Alsof de supporters hem eraan willen herinneren dat hij pas volgend seizoen voor Vitesse speelt, klinkt het ?Maikel is een Zwollenaar' vanaf de Martin Eibrink-tribune. Liever hadden ze hem nog wat langer in het blauw-wit gezien. De verdediger ontwikkelde zich sinds zijn komst van Volendam in korte tijd tot een steunpilaar in het elftal van trainer Ron Jans. Dat hij ook aanvallend zijn mannetje staat, bewijst de verdediger nogmaals tegen Vitesse. Met een gevoelige aanraking van zijn rechtervoet plaatst de mee opgekomen Van der Werff de bal op aangeven van Jody Lukoki achter doelman Eloy Room. ?Ja dat was zeker een speciaal gevoel?, zegt VdW desgevraagd. ?Je scoort tegen de ploeg waar je straks voor speelt. Maar verder ben je gewoon met die wedstrijd bezig.?

Er is voor PEC geen vuiltje aan de lucht, totdat Warner Hahn in de fout gaat. De doelman wordt verrast door een ietwat van richting veranderd afstandsschot van invaller Marko Vejinovic in de 68ste minuut. Zeven minuten later staat het 1-2 als Valeri Qazaishvili op aangeven van een andere invaller, Wallace, wegdraait bij Van der Werff en de bal voorbij Hahn schuift. ?We geven het in tien minuten weg. Dat is ons fataal geworden uiteindelijk?, weet VdW.

Van opgeven is dan nog geen sprake. ?Ik zie niet in waarom wij niet twee kunnen scoren daar?, zegt VdW na de nederlaag in Zwolle. Het is geen gekke gedachte, want met een beetje geluk en iets meer precisie scoort Zwolle zondag in Arnhem meer dan die ene van Tomas Necid. De Tsjech maakt er na 57 minuten 1-1 van in een fase dat het duel volledig is ontbrandt. De spanning zakt weg als VdW eruit wordt gestuurd. Een slotoffensief heeft PEC niet meer in de benen. Het lange seizoen doet zich voelen. Het is geen afscheid zoals VdW zich had gewenst, maar de 23-jarige verdediger heeft niets te klagen. ?Ik heb natuurlijk al afscheid genomen na de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Dat was prachtig. Beter kon niet. Ik kijk met een heel goed gevoel terug op mijn tijd bij Zwolle. We hebben heel veel bereikt. De beker gewonnen, dit jaar weer finale, deze play-offs. Ik ben de club heel dankbaar.?