Afbeelding
Pedro Sluiter

PEC Zwolle geveld door twee goals van een messcherpe spits

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - ?Twente is ook een goede ploeg?, zegt Bram van Polen na de eerste thuisnederlaag van het seizoen. De Zwolse aanvoerder legt daarbij de nadruk op ?ook'. Want van Twente kun je verliezen en er waren tijden dat PEC er van mocht verliezen.

Dat beeld is bijgesteld. Niet dat de achterstand op Twente is overbrugd, maar Van Polen weet dat PEC minimaal zo goed kan voetballen. FC Twente voetbalt lange periodes alsof het het charisma van haar trainer Alfred Schreuder wil uitdragen: voorzichtig met twee linies van vier man op eigen helft en een sjokkende Luc Castaignos als meest vooruit geschoven pion daar vlak voor. Voeg bij die ietwat saaie defensieve zakelijkheid, de kunst van het snelle omschakelen en je krijgt een ploeg waarvan het lastig winnen is.

Zeker voor PEC Zwolle: een elftal dat wil voetballen, wordt op die wijze vrij gemakkelijk ?vermoord'. Helemaal als die ploeg zonder spits Necid moet spelen (schorsing) en een gevaarlijke buitenspeler als Jody Lukoki niet of te laat wordt aangespeeld. Zet daar de snelle uitbraken van Twente en een Echte spits (Castaignos) tegenover en de verhouding in kansen en mogelijkheden valt uit in het voordeel van de bezoekers. Dat PEC in het eerste bedrijf op voorsprong komt, mag een klein wonder worden genoemd. Het doelpunt van Ryan Thomas valt na dertig minuten voetballen uit de lucht, nadat Twente via Hakim Ziyech, Kyle Ebicilio en Jesus Corona kansen op de openingstreffer laat liggen. De ietwat onterechte voorspong wordt door Castaignos in de 40ste minuut ongedaan gemaakt.

De tweede helft begint levendiger dan de eerste. De grootste kans is in die openingsfase voor Twente als Castaignos een één-tegen-één met doelman Warner Hahn mag uitvechten. Een duel dat door Hahn wordt gewonnen. Een kwartier later treedt Hahn wederom reddend op en keert hij een inzet van Corona met de voet. Terwijl PEC in het laatste kwartier op de toejuichingen van het thuispubliek zoekt naar een tweede treffer, laat het defensief steken vallen. En dat kost de thuisploeg een punt: een balletje diep op Jesus Corona, die ongehinderd over de flank mag opstomen en Castaignos met een loepzuivere voorzet bedient, betekent 1-2. ?Da's ook een aardig spitsje, hè?, zegt Van Polen. ?Maar dat we hier met lege handen staan, is ook onze eigen schuld. Als het 1-1 staat, met nog een kwartier te spelen, gaan we veel te veel op zoek naar de 2-1.?

In de kantlijn van de wedstrijd, speelde ook een andere zaak: de contractverlenging van Van Polen. ?Alles in ogenschouw genomen, voelt dit gewoon het best. Ik heb een goed contract, we wonen lekker in Harderwijk en kan hier na mijn carrière aan de slag. En PEC is mijn club geworden. Mijn ouders waren ook blij dat ze niet weer voor een andere club hoefden te juichen??

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.