Afbeelding

Wederom weinig topspelers op Zwolse Tennis Masters, wel veel talent

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - ?Als ze vanavond thuiskomt, staat ze waarschijnlijk weer tegen een bal aan te slaan in de woonkamer?, zegt moeder Kristel. Ze is Sarah van Emst, pas negen jaar, maar nu al met overmacht kampioen bij de meisjes tot en met veertien.

Van Emst hoort eigenlijk nog mee te doen in de categorie 8-11 jaar, maar daarin was ze vorig jaar al zo oppermachtig dat ze deze editie in 11-14 jaar uitkomt. ?Dit gaat ze ook winnen?, zegt trainster Manon Jonker vastberaden voor aanvang van de finale tegen Michelle Kouwen, twee koppen groter en bijna vier jaar ouder, maar op deze finaledag kansloos tegen haar negenjarige opponente. Van Emst moet af en toe de harde grounsdstrokes van Kouwen opvangen met een slicebal, maar in slimheid en vastheid is ze haar rivale ruimschoots de baas. Het wordt 6-2, 6-2 voor Van Emst, die dit jaar aardig wat toernooien heeft gewonnen, waaronder de kampioenschappen tot en met tien jaar van het district Overijssel.

?Ze heeft alles in zich om een heel goede tennisster te worden?, denkt Jonker (TC '91). En dat is Van Emst zelf ook van plan. Ze wil prof worden, zegt ze desgevraagd. Nadal is haar voorbeeld. Haar leven staat in het teken van school en tennis. Ook in de woonkamer staat ze met een racket in haar hand. ?Ik heb één keer de klok kapot gemaakt. Daarna moest ik met een softbal spelen.?

Van Emst ziet zich volgend jaar ook al wel meedoen in de categorie 11-17. Henk Ruiter van de wedstrijdleiding vindt het geen gekke gedachte. ?Ik denk dat ze daar ook goed in meekan. Ze zou zelfs in de open categorie mee mogen doen, maar dat gaat wat ver. Dat is ook niet leuk voor de tegenstanders.?

Op de baan naast Van Emst wint Skip Jonker de op-één-na jongste klasse. Eerder op de dag toont een andere pupil van Manon Jonker, Raymond van Dooren, zijn klasse bij de allerjongste ?Tenniskidz'. Talent genoeg op de vijfde Zwolse Tennis Masters, maar de beste spelers van de stad ontbreken weer. ?We hebben het dit jaar geprobeerd via verenigingsambassadeurs, maar dat is niet zo goed bevallen. Volgend jaar gaan we ze zelf benaderen en onderzoeken wat spelers willen?, zegt Ruiter, die benadrukt dat niet álles in het teken gaat worden gesteld van de toppers. ?We zien het als een week voor alle Zwolse tennissers.? Dat het aantal deelnemers dit jaar voor het eerst is teruggelopen valt tegen, maar is volgens Ruiter verklaarbaar. ?We waren dit jaar twee weken eerder en de inschrijving was grotendeels in een periode dat veel tennissers op vakantie waren.?