Geduldig Dieze West stuurt CSV'28 van kastje naar de muur

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)ZWOLLE - Waar CSV'28 al jaren tegenaan hikt, promoveren naar de tweede klasse, lukte dat Dieze West vorig seizoen wel. In de stadsderby voor de districtsbeker was dat klassenverschil overduidelijk, al werd het slechts 0-2.Vooral in de eerste helft maakte Dieze West indruk met geduldig en verzorgd positiespel. En met name dat geduldige maakte trainer Marcel Boudesteijn blij. ?Rustig en zuinig met de bal. Gewoon zoeken naar een gaatje en niet binnen drie seconden voor het doel willen zijn.? Tegen een CSV'28 dat compact speelde, creëerde Dieze West in het eerste bedrijf twee honderd procent-kansen, maar de eerste treffer, op slag van rust, viel verrassend genoeg uit een corner. De indraaiende bal van Caleb Rahajaan vloog al bijna in het doel, maar voor de zekerheid gaf Jaouad Akloud met zijn schouder het laatste zetje. CSV'28 kon daar aanvallend niets tegenover zetten, maar trainer Edwin Kwakkel zag met genoegen hoe zijn team taakbewustheid koppelde aan discipline en de schade daarmee beperkt hield. De tweede helft begon met een grote, gemiste, kans van Nejim El Atiaoui, maar in de de fase hierna gooide CSV'28 de schroom van zich af en toonde het zich gelijkwaardig aan de bezoekers. ?We zetten op de juiste momenten druk op hun laatste linie. We kwamen hierdoor sneller in balbezit en kregen een paar goede kansen. We hebben echter niet de individuele kwaliteiten van Dieze West om het dan uit te spelen?, zag CSV-trainer Edwin Kwakkel. Een moment, tien minuten na de rust, waarbij de mee opgekomen Mayken Stolte in kansrijke positie kwam, was hier een goed voorbeeld van. De middenvelder had na goed werk van Gert-Wim van de Esker tijd en ruimte om wat uit te richten, zag Michel Lassche vrij voor het doel staan, maar kreeg de bal niet bij zijn talentvolle medespeler. Een goede kans voor Van de Esker in de 74ste minuut sterkte Kwakkel in het idee dat er wat te halen viel, maar net op het moment dat hij de sterke Fikret Akin naar voren wilde schuiven om iets te forceren, kwam de 0-2. ?Weer uit een stilstaande situatie. Daar ben ik niet over te spreken. We geven de goals kinderlijk eenvoudig weg.? Het waren de voornaamste punten van kritiek van Kwakkel, die verder behoorlijk tevreden was. ?Taakbewustheid en discipline. Dat schoot er wel eens bij in, maar dat was vandaag prima. Het oogde misschien saai, maar we stonden compact en gaven heel weinig weg.? Kwakkel wil het weer zo zien in de volgende wedstrijden. ?Teamgeest en voor elkaar knokken. Accepteren dat er wat misgaat en met zijn allen herstellen.?De enige andere Zwolse ploeg die dit weekeinde in actie kwam in het bekertoernooi was het tweede van Berkum. Op bezoek bij Owios, in Oldebroek, hield het lang stand, maar na rust liep de tweedeklasser uit naar 2-0. Het eerste van Berkum speelt dinsdag thuis tegen Storica.Competitievoetbal was er ook, te weten een inhaalprogramma. Zwolsche Boys dacht even met drie punten terug te keren uit Kloosterhaar na een late treffer van Niels Goedegebuur, maar Erik Drenthen maakte kort hierop gelijk. Het bleef bij 1-1, omdat diezelfde Drenthen in blessuretijd een strafschop miste. Een klasse lager, in 4C, deed Storica goede zaken door Bruchterveld terug te wijzen met 3-0. Mohammed El Bouhni, Abdel-Hafid Lahzal en Edward Herrera maakten de goals. Bruchterveld bood goed tegenstand, maar schoot aanvallend tekort. De kansjes die het kreeg, waren een prooi voor de sterk keepende Hessel Land.Wijthmen verspeelde in de slotfase een 3-2 voorsprong tegen ?s-Heerenbroek, maar trainer Geert Bos kon toch leven met het punt (3-3). ?Uiteindelijk wel ja, aangezien je de wedstrijd met negen man afsluit.? Joran van der Vechte (80e minuut) en Sander Nijmeijer (86e minuut) kregen rood.Jaouad Akloud (nr. 9 Dieze West) in duel met Mikel van der Vegt. Michel Lassche achtervolgt. Foto: Pedro Sluiter