Kiptoo wint geslaagde dertiende editie Zwolse halve marathon

ZWOLLE - De organisatie van het Halve Marathon Festival kan tevreden terugkijken op de 13e editie van het populaire hardloopevenement. Dit keer verschenen er zo'n 8500 aan de start bij de 4 mijl en de halve marathon. Bovendien kreeg de halve marathon met Edwin Kiptoo een kleurrijke winnaar. De atleet uit Kenia had slechts 1 uur, 1 minuut en 19 seconden nodig voor de 21,1 kilometer door de sfeervolle Zwolse binnenstad. Hiermee bleef hij slechts 31 seconden boven de tijd van zijn landgenoot Wilson Kipsang, die in 2011 een parcoursrecord vestigde. Hiermee zette Kiptoo een van de snelste tijden neer in de historie van de Zwolse halve marathon. Kiptoo leverde in het slot van de race een spannende strijd met Alfers Lagat en dat gaf de zege nog meer kleur. Het finalespel van de twee Afrikanen was een tactisch spel van hoog niveau. Naast elkaar lopen en dan weer versnellend in de bochten bereikten ze de laatste twee kilometer. Na een versnelling van Edwin Kiptoo werd de beslissing geforceerd. HIj kreeg honderd meter en ging met die voorsprong de laatste kilometer in. Met een laatste krachtsinspanning wist Kiptoo zijn minimale voorsprong te behouden. De derde plaats was voor Wilfred Kirwa, waarmee de halve marathon een volledig Keniaans podium kreeg. Michel Buter leverde een sterke prestatie door te finishen in een tid van 1.04.59. Hiermee was hij de snelste Nederland ooit op de Zwolse halve marathon. Beste Zwollenaar was Arno Vermeulen. Hij verbeterde zijn persoonlijk record tot 1.09.31 uur. Bij de dames won Agnes Mutune in een tijd van 1.10.16 uur. In het slot achterhaalde ze Jane Moora (1.10.27). Flomena Chepchirchir, houdster van het parcoursrecord en al drie keer winnaar van de Zwolse halve marathon, eindigde als derde. Jacqueline Rustidge uit Kampen zorgde voor regionaal succes door als beste Nederlandse atlete te finishen (1.23.41). Bij de 4 Engelse Mijlen was er Zwols succes bij de vrouwen. De winst ging hier naar BB-loper Lieve Tollet. Clubgenote Karina Willems eindigde als tweede. De derde plaats was voor de Zwolse Milou van As. Bij de mannen ging de zege naar Erik Leusink. De atleet uit Punthorst finishte in 21 minuten en 1 seconde. BB-loper Falco Olivier kwam 23 seconden later binnen. Zoon Hendrikse eindigde als derde (21.48). PEC-atleet Rubin Vos kwam als vierde over de streep in ene tijd van 22 minuten en 46 seconden.Het Halve Marathon Festival was ook dit keer een feestje voor ellke loper. Het talrijke publiek zorgde voor een fantastische sfeer in de Zwolse binnenstad en bezorgde menig loper kippenvel. Het Halve Maraton Festival was een feestje voor de duizenden deelnemers / Foto: Hans Smit / Sportief Zwolle

Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden