Trainer Jackie de Vries instrueert zijn spelers
Trainer Jackie de Vries instrueert zijn spelers Pedro Sluiter

Sparta kan 'dondersgoed korfballen', maar zakt mentaal door het ijs

· leestijd 3 minuten Sport

ZWOLLE – Jackie de Vries spreekt harde woorden na zijn laatste zaalwedstrijd bij CKV Sparta. De trainer die na het veldseizoen afscheid neemt is boos over de instelling van zijn spelers in de tweede helft van de wedstrijd tegen Drachten, eentje om des keizers baard. “We kunnen dondersgoed korfballen, maar mentaal zijn we zo kwetsbaar. Sparta is een veel te lieve vereniging, vind ik.”

Sparta slaagde er donderdag niet in een punt te halen in het restant van de gestaakte pot tegen De Meeuwen waardoor het doek in de overgangsklasse al voor de laatste wedstrijd was gevallen. De blauwhemden hadden minimaal gelijk moeten spelen om dan vervolgens met een overwinning op Drachten een beslissingswedstrijd tegen datzelfde Drachten af te dwingen. Dat lukte niet. In het restant van de wedstrijd –Sparta moest voor twee minuten en vier seconden terug naar Putten- kwam Sparta gelijk (29-29), maar kreeg het daarna twee treffers om de oren: 31-29. De wedstrijd tegen Drachten ging hierdoor nergens meer om.

Lang hebben de Spartanen zicht op de derde overwinning van het seizoen. Het leidt in de tweede helft met 14-11, maar krijgt vier tegentreffers op rij en ziet Drachten vanaf 15-15 weglopen naar 15-19. Sparta laat helemaal niets meer zien in die slotfase, tot boosheid van trainer De Vries.

“Je wilt toch goed afsluiten, voor het publiek. Dat heeft ons door dik en dun gesteund. Afgelopen donderdag zaten er nog dertig man van ons in Putten, voor twee minuten! Aan het publiek heeft het niet gelegen. Voor hen wil je goed afsluiten. We hebben het echt laten liggen. De koppies gingen naar beneden. In die laatste vijf minuten geven we het op een onbegrijpelijke manier helemaal weg.”

'Het had niet gehoeven'

De Vries schroomt niet de vinger op de zere plek te leggen: “We kunnen dondersgoed korfballen, maar mentaal zijn we zo kwetsbaar. Dat kon je goed zien in de laatste vijf minuten. Dat heeft ons wel genekt dit seizoen. Het had niet gehoeven. Maar dat is allemaal achteraf.” De Vries denkt aan twee wedstrijden aan het begin van dit seizoen waarin Sparta het heeft laten liggen. “Heerenveen thuis verlies je in de laatste seconden. DOS uit verlies je in de laatste seconden. En we pieken tegen de verkeerde tegenstanders. Tegen de mindere goden spelen we ook weer minder. Waar ligt dat aan? Ja, als we dat wisten, hadden we bovenaan gestaan.”

Sparta hikte jarenlang aan tegen de promotie naar de overgangsklasse. “En dan moet je na één jaar alweer afscheid nemen van de schotklok. De vereniging heeft veel ambities. Het tweede, de A1, de B1, zijn allemaal kampioen geworden. Voor de toekomst is er echt niks loos voor Sparta. Maar je moet waar afwachten wanneer je weer terugkomt in die overgangsklasse.”

Te lief

“Het is een beetje Sparta eigen”, mijmert De Vries. “Als het erop aankomt, is het toch heel vaak net niet. Dan staan we stijf van de zenuwen. Dat kunnen we het allemaal net niet. Daar moeten we als ploeg, maar ook als vereniging aan gaan werken. Dat begint misschien al bij de jeugd. Mentaal wat harder worden. Sparta is een veel te lieve vereniging, vind ik. We kunnen heel goed incasseren, maar niet uitdelen. In topkorfbal moet je je kunnen wapenen, maar daar heeft Sparta het al jaren moeilijk mee. Hoe hoger je komt, dan mag er meer van de scheidsrechters. Het wordt fysieker. Af en toe moet je een eerste overtreding maken, maar vaak maakt de tegenstander die. Die eerste maken ze dan sneaky, dat ziet de scheidsrehter niet altijd. En als je dan wat terugdoet zien ze het wel. Daar moet je zelf wat slimmer in zijn. Het is niet altijd leuk, het is onsportief. Maar dat gebeurt op dit niveau. Dat hoort erbij”, stelt De Vries.

“Daar moet wel verandering in komen. We zijn daar al wel mee bezig en sommige spelers pikken dat ook al beter op.” De Vries noemt desgevraagd Dennis Compayen en Arno Hoogeveen als voorbeelden. “Die kunnen ook wel een duwtje uitdelen. Sommige mensen hebben daar iets meer moeite mee. Het is wel groeiende, maar het moet nog beter.”

Pullen opvolger

Sparta presenteerde eerder al de opvolger van De Vries. Hij luistert naar de in het Zwolse korfbal bekende naam Henco Pullen. Pullen was het afgelopen zaalseizoen interim-trainer bij het uit de eerste klasse gedegradeerde Oranje Zwart. Pullen speelde jarenlang bij topclub DOS ’46 uit Nijeveen, voornamelijk in het tweede. Daarna keerde hij terug om zijn laatste jaren bij Oranje Zwart te slijten. Pullen gaat van Sparta een stabiele overgangsklasser proberen te maken. Volgend zaalseizoen begint hij in de eerste klasse.

Afbeelding
Nieuw 'museum' in Zwolle roept creatieven op om eerste street art collectie te vullen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 22 uur geleden
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen gisteren
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42
Afbeelding
Brandweer doneert duikapparatuur aan Stichting Waterlicht Algemeen 2 mei, 14:36
Afbeelding
Makershuis VAKTOR biedt Mastertraject aan voor creatieve makers in de regio Zwolle Algemeen 2 mei, 12:52