Afbeelding
Hans Smit

Alweer een doelpunt: het moet niet gekker worden met verdediger Dirk Marcellis

· leestijd 1 minuut Sport

door Mark de Rooij

ZWOLLE – “Het moet niet gekker worden.” Dat Dirk Marcellis een doelpuntje kon maken wisten we inmiddels. Dat de verdediger aan het begin van het seizoen door Ron Jans werd aangemoedigd om meer mee op te komen en vaker voor zijn kans te gaan was bij de meeste volgers ook al bekend. Maar dat hij ook met zijn verkeerde been zulke fraaie treffers kon maken als de 1-0 tegen Willem II, dat verraste zelfs trainer Jans.

Met Marcellis als uitblinker achterin en Lars Veldwijk als uitblinker voorin boekte PEC Zwolle zaterdag één van de gemakkelijkste overwinningen van dit seizoen (4-1). Met veel overtuiging zette de Zwolse trots de bezoekers vanaf de eerste minuut onder druk en die wisten zich daar geen raad mee. Na doelpunten van Marcellis en Queensy Menig kopte Erik Falkenburg de eerste kans van Willem II gelijk tegen de touwen en na de pauze werd PEC even onder druk gezet. Een kopbal van centrale verdediger Dries Wuytens was dé kans voor Willem II om langszij te komen, maar de inzet was een simpele prooi voor Mickey van der Hart. De 3-1 van Veldwijk na een uur spelen betekende het einde van de Tilburgse dadendrang. PEC verzuimde de score vervolgens hoger te laten oplopen dan 4-1 (Stef Nijland 93ste minuut).

Het moment van Marcellis, na achttien minuten, brak de wedstrijd open. Na een corner op rechts kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van de oud-international. Die legde hem voor zijn linker, schoot van zo'n 25 meter en zag de bal heerlijk in de linkerhoek zeilen. Een geplaatst schot was het niet, gaf Marcellis toe. “Het was een uithaal waar een zwabber inkwam.” Zijn vierde treffer alweer van dit seizoen.

Nog één keer in het kort de voorgeschiedenis van het scorend vermogen van Marcellis. Voor het seizoen was dat er niet. Althans niet aanwezig voor de buitenwereld. De centrale verdediger die in zijn tijd bij AZ het Nederlands elftal haalde stond bekend als noeste werker met een aardige trap. In de ogen van Jans was er veel meer te halen uit dat rechterbeen. “Meteen al in de voorbereiding, zelfs tegen amateurclubs, lag er ruimte maar had-ie altijd zoiets van ‘controle houden, niet te veel risico nemen’. Maar wij willen gewoon initiatief van onze verdedigers. Dat moet je niet vragen aan iemand die het niet kan. Maar Dirk is sterk aan de bal, heeft een goede lange trap, houdt overzicht, heeft een goede inspeelpass en ook wel een goed linkerbeen. Maar dat hij dit zou kunnen, met links – van een metertje of 25, in de hoek- dat had ik ook niet kunnen denken. En daar komt bij dat-ie z’n verdedigende werk ook goed doet. Het hele team was vandaag goed, maar Dirk was wel één van de jongens die er nog net iets bovenuit stak, ook door z’n goal."

Afbeelding
Ernsten exposeert pop-koppen in Sauna Swoll Algemeen 10 uur geleden
Coen Stolk heeft alleen oog voor de basket in het duel tegen RSW Liège Basket.
Landstede Hammers wil in play-offs vooral constanter zijn Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Lipton Ice Tea organiseert derde editie van verkiezing voor het favoriete terras van 2024Horeca-eigenaren maken dit jaar kans op een.. Nieuws Ingezonden 6 mei, 16:15
Anselmo Garcia Mac Nulty: Op deze plek voel ik mij comfortabeler.
PEC Zwolle lijdt verwachte nederlaag tegen Feyenoord Sport 6 mei, 01:08
Afbeelding
Bevrijdingsfestival geslaagd feestje Algemeen 5 mei, 23:53
Afbeelding
Vrouwenmiddag 'Wat straal je?!' op 1 juni in Zwolle: Opbrengst voor slachtoffers seksueel misbruik in Mali Algemeen 5 mei, 10:25