ZAC - Vv Berkum
Foto: Pedro Sluiter
ZAC - Vv Berkum Foto: Pedro Sluiter Pedro Sluiter

Gretig Berkum twee klassen beter dan ZAC bij de start van de districtsbeker

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Nu de Nederlandse sportzomer met de slotceremonie van de Olympische Spelen zijn laatste adem heeft uitgeblazen en de Eredivisie inmiddels al weer drie weken onderweg is, is het tijd voor het amateurvoetbal om weer een prominente plaats op de sportpagina’s (van deze krant) in te nemen.

Traditiegetrouw is het toernooi om de districtsbeker de uitgelezen mogelijkheid voor ploegen om nog wat uit te proberen (veredelde oefenduels), danwel de puntjes op de i te zetten, danwel een gooi te doen naar bekersucces. Dit laatste gaat uiteraard op voor de wat hoger spelende teams, die via de districtsbeker een plaatsje in het landelijke bekertoernooi van volgend seizoen hopen af te dwingen. Die droom is al meer dan eens uitgekomen voor Berkum, dat in 2015 nog furore maakte in de KNVB beker met overwinningen op topklassers TEC en JVC Cuijck.

In de eerste wedstrijd van de nieuwste editie van het districtsbekertoernooi laat eersteklasser Berkum zich een helft lang van haar beste kant zien en dat is genoeg om tweedeklasser ZAC onder de voet te lopen. Na een 0-3 ruststand wordt het 0-5 in de stadsderby. Op papier bedraagt het verschil tussen Berkum en ZAC één klasse, maar op het veld is Berkum twee klassen te groot. Niet zo gek, vindt ZAC-trainer Egbert Kragt. “Die jongens horen niet in de eerste klasse thuis. Berkum is hoofdklasse waardig.” Kragt erkent dat er voor zijn ploeg deze middag weinig eer te behalen valt. “We probeerden het zo goed mogelijk te doen en hebben niet verzaakt. Maar je komt gewoon tekort. Geen verwijt aan ZAC, maar een compliment aan Berkum.”

Op het Jo van Marle Sportpark geeft het flink vernieuwde Berkum -naast een nieuwe trainersstaf staan er vier aanwinsten (Jasper Bremmer, Dennis Horstman, Mehran Ali Pour Asli en Ricardo Kuijer) in de basis- ZAC geen tijd om te voetballen. De gretigheid spat ervan af bij de formatie van trainer Arno Hoekstra, die zijn ploeg weinig ziet weggeven en aardig ziet combineren. Pas na 31 minuten valt de openingstreffer, maar daarna gaat het snel. Chris van der Meulen, op dreef aan de linkerflank, schiet de 0-1 in het dak van het doel, waarna aanwinst Ali Pour Asli op voor hem karakteristieke wijze de 0-2 binnenschiet. De middenvelder loopt goed mee en staat op de juiste plaats om van dichtbij de bal in het doel te lopen. “Ik probeer bij elke aanval rond ‘de zestien’ te zijn. Dan is het aan de tegenstander om mij bij te houden of niet. Box-to-box, dat is mijn ding”, aldus de van Dieze West overgekomen Ali Pour Asli, die er voortijdig afgaat in verband met een enkelblessure die hij in de warming-up oploopt. Het staat dan al 0-4. Jason Huisman kopt kort voor de pauze een corner binnen en na 55 minuten hakt Ricardo Kuijer de bal achteloos in het ZAC-doel. Man van de wedstrijd Chris van der Meulen ontsnapt nog aan de buitenspelval en bepaalt na 66 minuten de eindstand op 0-5.

Veel gecreëerd en weinig weggeven, zo ziet een trainer het uiteraard graag, twee weken voor de competitiestart. “Het is een sterke klasse, dus de organisatie moet goed staan”, vindt Hoekstra. “Deze wedstrijd ging dat goed. We hebben weinig weggeven en geduldig gespeeld.”

Collega Kragt verwacht weer een pittig seizoen met ZAC in de tweede klasse. “De competitie is zwaarder geworden. Als we de volgende stap niet maken, krijgen we het heel moeilijk. Er wordt meer gevraagd nu.”

Berkum en ZAC komen dinsdag en zaterdag weer in actie, voordat een week later de competitie start. Schalkhaar en Heino zijn de tegenstanders. Berkum speelt nog twee keer thuis, ZAC twee keer uit. Kijk voor alle uitslagen van Zwolse clubs in de districtsbeker op pagina 23.