Spelers van PEC Zwolle tonen hun 'FIFA-skills'
Spelers van PEC Zwolle tonen hun 'FIFA-skills' Pedro Sluiter

FIFA 17-selectietoernooi van PEC Zwolle; voetbalclubs jagen op gamers

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Ajax en PSV lopen voorop, Heracles en AZ volgden en ook de andere Nederlandse eredivisieclubs zijn nu op jacht naar de beste FIFA 17-spelers. In bioscoop Pathé Zwolle hield PEC Zwolle een selectietoernooi FIFA 17, dat is uitgegroeid tot meer dan een spelletje voor op de Playstation of de X-Box. E-sports , oftewel electronic sports , is uitgegroeid tot ' big business ' . Een Nederlandse FIFA 17-competitie is afgelopen week gelanceerd en gaat op 1 februari van start.

Sinds Ajax en PSV in de winterstop een gamer in dienst namen, is de ontwikkeling van het voetbalspel in Nederland in een stroomversnelling geraakt. Clubs hebben in de gaten gekregen dat er meer jongeren bereikt kunnen worden via de ‘gamescene’ dan via het stadion. Professionele gamers hebben, net als zoals de echte voetbalsterren, hun eigen merchandise en populaire social media-accounts. Over de schouder van profs kijken duizenden fans mee, in stadions, of via live streams op internet. Naar een schietspel als Call of Duty, een avonturenspel als League of Legends en een sportspel als FIFA.

Koen Weiland is zo’n jongen die zijn brood meer dan goed kan verdienen met het spelen van FIFA 17 en het managen van zijn eigen Youtube-kanaal. Hij is gecontracteerd door Ajax en geldt als voorbeeld voor veel van de jongens die deze middag in Pathé rondlopen en hopen de nieuwe e-sporter van PEC Zwolle te worden. De vier finalisten van de twee selectietoernooien maken kans alsmede vier spelers die een wildcard krijgen van Bundled, mede-organisator van het selectietoernooi. “We organiseren al veertien jaar FIFA-evenementen in Nederland”, vertelt Abdullah Kucuk van Bundled E-Sports, Events and Branding. “Soms in opdracht van EA Sports. Die toernooien zijn ook te volgen via een live stream. Het hangt van de locatie af, maar in de Randstad komen er wel zeventig, tachtig deelnemers op zo’n toernooi af”, weet Kucuk. Dan is er een prijzenpot van 600, 700 euro. Het is heel erg groeiende. Dit gaat heel groot worden."

Een van de spelers die in aanmerking komen voor een wildcard, mocht hij niet op eigen kracht in de selectie komen, is Aron Schenkers. De twintigjarige uit Almere is één van de oudere jongeren die er deze middag rondlopen. Schenkers kan naar eigen zeggen een aardig balletje trappen, maar bleek nog meer talent te hebben voor het computerspel. “Ik steek nu liever hier mijn tijd in.” Hij heeft nog geen account op Youtube, één van de kanalen waarop de professionele gamers fans en geldschieters aan zich binden, maar heeft goed gekeken naar hoe de grote spelers dat aanpakken. “Zij hebben veel bereikt, kunnen hun geld ermee verdienen. Dat lijkt mij ook wel vet.”

'Grote spelers liggen al vast'

Hoewel de e-sporter van PEC Zwolle minimaal zestien jaar moet zijn, is de minimum leeftijd voor het selectietoernooi twaalf jaar. PEC houdt de jonge talentjes die nog niet oud genoeg zijn in de gaten voor de toekomst. Het scouten is dus al begonnen. “De grotere spelers in Nederland liggen al vast”, vertelt Joost Broerse, die als commercieel directeur van PEC rondloopt. “We krijgen ook aanmeldingen uit het hele land, maar we willen het liefst wel iemand met binding met de club.”

Broerse geeft aan dat hij zelf nog niet helemaal thuis is in de wereld van e-sports. “De ontwikkeling is snel gegaan. De competitie begint in februari al. Dan moeten we een e-sporter hebben. Het is nog een verborgen wereld voor mij. Ik deed vroeger na de training ook wel eens computerspelletje, Championship Manager bijvoorbeeld, maar zo fanatiek als er nu gespeeld wordt…”

 Geconcentreerd FIFA 17 spelen op selectietoernooi