Afbeelding
Mark de Rooij

PEC traint op biljartlaken in Wijthmen: 'Nog beter dan in De Kuip'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

WIJTHMEN - "Ik hoop dat je op tijd bent. Ik zie de eerste supporters al komen." Het is anderhalf uur voor de ‘aftrap’ en Alfred Meiberg en de grote groep vrijwilligers in Wijthmen zijn er helemaal klaar voor: de invasie van PEC Zwolle-supporters voor de eerste training van het seizoen.

Omdat het kunstgrasveld in het Mac3Park Stadion wordt vervangen, wijkt PEC Zwolle in de eerste twee trainingsweken uit naar Wijthmen, waar de voetbalvereniging met hulp van de ROVA een uitnodigende grasmat presenteert. Een voetbalveld met de verfrissende geur van net gemaaid gras bovendien: geen kunstgras dus. “Met de club en mensen van de ROVA hebben we keihard gewerkt om dit resultaat te bereiken voor de komende weken. ROVA heeft zo’n beetje om de dag gesproeid. Een kwestie van doorzaaien, pluggen, goed naar het veld kijken. Het maximale eruit halen en dat hebben we gedaan denk ik”, zegt Meiberg over het natuurgrasveld bij vv Wijthmen op sportpark De Elshof. Het resultaat mag er zijn. De term biljartlaken valt meer dan eens.

“Een applaus voor het veld. Het is nog beter dan in De Kuip”, zegt de speaker na de huishoudelijke mededelingen (“aan de lange zijde achter de dug-outs geen supporters.” En, nogal overbodig: “tijdens de training mag u het veld niet betreden. Na afloop is er alle ruimte om handtekeningen te vragen.”).

Camera’s (van onder meer Fox, de NOS en RTV Oost) draaien, fototoestellen flitsen en tussen de drie en vierhonderd toeschouwers klappen goedkeurend terwijl de matadoren het veld betreden. Onder hen vier nieuwelingen en tweede oude bekenden: keeper Diederik Boer kent iedereen nog wel. En de meesten weten ook nog wel wie Erik Bakker is. Verder zien we Dico Koppers, een dag eerder gecontracteerd, de Pool Piotr Parzyszek, de Deen Younes Namli en proefspeler Adham El Idrissi. “Die traint vrijblijvend mee deze week”, zegt pr-man Koen te Riele over de aanvaller. De nieuweling die iedereen kent en die na afloop misschien wel het drukst is met handtekeningen en selfies, is natuurlijk hoofdtrainer John van ‘t Schip.

“Mooi he. Daar doe je het toch voor”, zegt één van de vrijwilligers van ‘de organisatie’ (naamplaatje) terwijl hij tevreden toekijkt . Wijthmen is ook blij met de kans die het krijgt om wat centjes in kas te brengen. “We hebben verder weinig mogelijkheden in de kleine kern van Wijthmen om de velden te verhuren. Het terugverdienmodel (na de verhoging van de veldhuur door de gemeente) was er dus niet of nauwelijks. Vandaar dat we dit idee naar voren hebben geschoven. Ik hoop dat we nog wat omzet kunnen draaien. De omzet van de consumpties is voor ons.”

Meiberg benadrukt: “Het is een uitdaging. Maar met een grote groep vrijwilligers betrokken bij de club en de stichting valt het mee. Het is voor ons een eer om hier in Wijthmen PEC Zwolle te ontvangen.” Het was met de vervanging van het hoofdveld, twee jaren geleden, niet anders. Als er iets moet gebeuren, zetten ze zonder klagen de schouders eronder in Wijthmen, of, beter gezegd: voor Wijthmen.

Twee weken traint PEC in Wijthmen. Zaterdag is de eerste oefenwedstrijd in en tegen Genemuiden. Op 14 julli oefent PEC tegen Emmen op sportpark De Elshof. Wijthmen is er klaar voor. “We hopen dat er dan ook veel supporters komen die PEC een warm hart toedragen.”

Afbeelding
Afbeelding
 Mooie samenwerking tussen amateur- en profclub. Alfred Meiberg van vv Wijthmen met Jan de Groot
Afbeelding