Afbeelding

Swol 1894: 'groot geworden door het klein te houden'

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Swol 1894 heeft zondag het jubileumjaar officieel afgetrapt met de onthulling van een jubileumlogo tijdens het jaarlijkse snerttoernooi.

SWOL 1894, opgericht op 20 augustus 1894 is een vereniging in Zwolle met diverse disciplines in de zwemsport en viert dit jaar haar 125-jarig bestaan. De vereniging is voortgekomen uit een combinatie van de Bad- en Zwemvereniging Zwartewater (BZZ) en de Zwolse Zwem- en Poloclub (ZZ&PC). Tegenwoordig bestaat de vereniging uit afdelingen voor Wedstrijdzwemmen (waaronder de Basisgroepen), Waterpolo, Synchroonzwemmen en Masters- en conditiezwemmers.

Het snerttoernooi wordt jaarlijks georganiseerd op de eerste zondag van het nieuwe jaar voor familie, vrienden en bekenden van Swol 1894. Er worden waterpolowedstrijdjes gespeeld waarbij een team slechts uit een paar echte waterpoloƫrs mag bestaan. In de pauze is er een kop snert voor de aanwezigen. Dit jaar werd in de pauze door Dames 1 van de waterpoloafdeling een oefenwedstrijd gespeeld en het jubileumlogo onthuld.

Over Swol 1894
Sinds 1894 biedt SWOL een enthousiaste stabiele groep leden (nu meer dan 600) veel plezier binnen de diverse disciplines in de zwemsport. Binnen Swol 1894 staat plezier voorop. Met vrienden en vriendinnen in competitieverband wedstrijden spelen/zwemmen of trainen. Van jong tot oud, onder het motto: 'Je stopt niet met zwemmen omdat je ouder wordt, je wordt ouder omdat je stopt met zwemmen!'

"Onze dames- en heren selectie van de waterpoloafdeling ontwikkelen zich naar het ā€œtopsportklimaatā€ in Nederland en bij de afdeling synchroonzwemmen en de masters functioneren we al jaren op het hoogste niveau in Nederland en zelfs in Europa."

Groot geworden door het klein te houden

"Ook wij willen verbeteren, maar niet zonder het verloochenen van onze verenigingscultuur die nu dus al 125 jaar oud is. Nieuwe jeugdleden zorgen voor een gezonde instroom. De jeugd leiden we zelf op met veelal senioren en selectieleden als trainers. Zo functioneert onze vereniging; wij doen dat al jaren. Swol 1894 is groot geworden door het klein te houden. Korte lijnen en vooral geen verspilling. Bijna de gehele begroting wordt gedragen door de contributie van de leden, sponsoren zijn in de zwemsport niet vanzelfsprekend, wij staan er financieel als vereniging toch gezond voor en zijn trots op onze club."

Het Lustrumjaar 2019
"Dit jaar bestaat SWOL 1894 maar liefst 125 jaar en dat gaan we vieren, we hopen daarom ook nog wat sponsoren binnen te halen, want die zijn van harte welkom. Los daarvan gaan we volle kracht vooruit. Vanaf januari 2019 zullen er diverse landelijke zwemevenementen naar Zwolle komen, zoals het Open Nederlands Kampioenschap Masterzwemmen (ONMK), het Nederlands Jeugd Kampioenschap Synchroonzwemmen (NJK) en hoogstwaarschijnlijk het Nederlands Jeugd Kampioenschap Waterpolo (NJK).

Daarnaast zullen er gedurende het jaar diverse andere zwemevenementen worden georganiseerd, zoals een sponsor zwemmarathon met minder valide sporters, een nachtmarathon met de reddingsbrigade en uiteraard zullen we tijdens de city Swim in de zomer van 2019 in de grachten van Zwolle acte de prƩsence geven. We sluiten het jubileumjaar af in september met een feestelijk lustrumweekeinde met activiteiten voor de jeugd, een receptie en een feest voor (oud)leden en relaties. Ook wordt er gewerkt aan een prachtig lustrumboek met historie van de vereniging en mooie verhalen en beelden."

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 21 uur geleden