Afbeelding

IJzerman heeft wat langer nodig om Dieze West weer op de rit te krijgen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Frustraties gieren de pan uit bij Dieze West aan het einde van de stadsderby tegen HTC, dat makkelijk profiteert van de fouten bij de thuisploeg. De jonge scheidsrechter doet er verstandig aan om met 89 minuten op de klok, en een 1-5 stand, af te fluiten.

De sfeer binnen de lijnen is op dat moment explosief. Invaller Junny Hennep is een aantal minuten eerder na een dwaze tackle al weggestuurd met een rode kaart, terwijl hij nog maar een minuut in het veld stond. Hij is niet de enige die zich moeilijk weet te beheersen. Keeper Suleyman Toprak zoekt opzichtig de confrontatie met Stan Wissink, die zich volgens Dieze West-spelers aanstelt, en adviseert zijn verdedigers om 'met twee benen' erin te gaan. Tot een echt opstootje komt het niet, al ligt de emotie zoals altijd dicht aan de oppervlakte op het Hoge Laar. Waardig verliezen is deze middag weer een uitdaging voor Dieze West.

Tom IJzerman heeft zich in deze fase al neergelegd bij een nederlaag, de zesde van dit seizoen. Hij is gaandeweg de wedstrijd steeds minder te horen met zijn coaching en kritiek op de scheidsrechter. “Het 'Hey scheids, wat denk je ervan?” (na een actie waarin Dieze West volgens hem een vrije trap moet krijgen), hebben we dan al minstens een kwartier niet gehoord. De beginnend trainer loopt met het gezicht op onweer het veld af.

“Het lag niet aan de scheids. Waar ik teleurgesteld in ben, is hoe wij het gedaan hebben”, zegt IJzerman als hij even later de kleedkamer uit komt. “Je begint goed, maar we kunnen het mentaal niet opbrengen om na een tegengoal door te zetten. Dan gaan we andere dingen doen.” Over de belachelijk snelle rode kaart van Hennep zegt IJzerman: “Dat is gewoon niet handig. Dat moet je niet doen.”

Het valt allemaal wat tegen dit seizoen bij Dieze West. Wat heet: de ploeg met beginnend trainer Tom IJzerman hoopte voor de titel te spelen, maar mag aan het einde van de rit blij zijn als het een fatsoenlijke middenmoter, misschien subtopper is. Na de nederlaag tegen HTC staat het negende.

Dieze West maakte afgelopen week bekend dat trainer en club na dit seizoen verder gaan. IJzerman hoopt komende zomer de bezem door de selectie te halen. Volgens hem lopen er te veel spelers rond die het prestatieve voetbal te vrijblijvend opvatten. “Ik ga volgend seizoen alleen nog met jongens werken die twee keer per week kunnen trainen en alles voor de club over hebben.” Het trainerschap vindt hij naar eigen zeggen wel heel leuk. “Hier word je een grote jongen van. We hadden er een ander beeld van. Maar je moet realistisch zijn: we zijn niet goed genoeg. We moeten samen zo goed mogelijk het seizoen zien af te maken.”

HTC behoudt koppositie

Voor HTC was de overwinning noodzakelijk om de koppositie te behouden in de vierde klasse D. Achtervolger DKB won met 4-2 van SVV'56 en heeft net zoveel punten als HTC, dat nog wel een wedstrijd minder speelde en ook een iets beter doelsadlo heeft. Wijthmen is gezakt naar de zesde plaats door een 2-1 nederlaag tegen Daarlerveen.