Joshua Nijlant
Joshua Nijlant

Hoofdtrainer Joshua Nijlant opgestapt bij SV Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - SV Zwolle moet het seizoen afmaken zonder hoofdtrainer Joshua Nijlant, die donderdagavond zijn ontslag heeft ingediend.

Nijlant kwam naar verluid niet meer met plezier 'op de club' en besloot er na vier en een half seizoen op sportpark Marslanden een punt achter te zetten. In de wedstrijd tegen Activia namen teammanager Eric Assen en de geblesseerde Ingmar Jonker de honneurs waar. Samen met de mede-aanvoerders Patrick Maat en Ruben Klinkenberg knutselde Jonker, die na dit seizoen stopt, de opstelling in elkaar.

"We zagen het niet aankomen", zegt Assen over het vertrek van Nijlant. Het vertrek wordt betreurd en komt op een lastig moment, maar de vereniging wenst geen wanklank over Nijlant te laten horen. "We hebben 4,5 jaar prima samen gewerkt", zegt Assen, die stelt dat de fanatieke, gedreven trainer zich stoorde aan de lage trainingsopkomst en dus aan de instelling van een deel van de spelersgroep. Het gebrek aan passie zag hij ook in bepaalde wedstrijden terug. "Hij begreep de spelers niet meer en de speler begrepen hem niet meer", aldus Assen.

Nijlant beaamt die woorden. "Als je het moeilijk hebt, moet je harder werken. Voor degradatievoetbal gelden andere wetten", zegt Nijlant, die de laatste tijd met veel blessures te maken had. "We zaten in de hoek waar de klappen vallen, met name qua blessures. Je hebt een smalle selectie. Dan moeten we er met elkaar zoveel mogelijk aan doen. Dat miste ik."

De trainingsopkomst was volgens Nijlant heel afwisselend. "Het kan natuurlijk wel eens wat minder, maar wij zitten in een fase dat dat eigenlijk niet mag. Ik vind dat je de pijlen moet richten op het maximale eruit halen. Als je dan met acht man op de training staat... Tsja."

Nijlant stelt dat hij niet over Ć©Ć©n nacht ijs is gegaan bij zijn beslissing. "Het is ook een opeenstapeling van. Als ik niet meer met plezier naar de training kan gaan, dan is er echt wel iets aan de hand. Ik ben een liefhebber, steek er veek energie en tijd in. Dat weten zij ook. Op een gegeven moment breekt de klomp."

Zonder Nijlant boekte SV Zwolle een enorm belangrijke 1-0 overwinning op Activia, waardoor het iets meer lucht heeft in de strijd tegen degradatie uit de derde klasse B. Angelo Kisjes scoorde fraai op aangeven van Patrick Maat. Kisjes legde de bal rond de penaltystip goed klaar voor zijn linker en haalde ongenadig hard uit, in de winkelhaak. "Ik ben blij dat ze gewonnen hebben", zegt Nijlant, die zijn voortijdige afscheid betreurt. "Dat is zonde, dat wil niemand natuurlijk."