WVF-middenvelder Ruben Meijer en Be Quick-aanvaller Cas Duiker (rechts)
WVF-middenvelder Ruben Meijer en Be Quick-aanvaller Cas Duiker (rechts) Hans Smit

Be Quick '28 weer met lege handen na derby, WVF blijft hopen op nacompetitie

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – WVF wint na een wedstrijd met twee gezichten van Be Quick '28 (1-2) en laat de stadgenoot daardoor achter met een flinke kater. Aan vier Zwolse derby's houdt Be Quick dit seizoen geen punt over en dat doet pijn.

“En dan is het ook nog de laatste thuiswedstrijd van pa”, sipt aanvoerder Frank Oosterhof. Vader Bert neemt na dit seizoen afscheid van Be Quick na 23, 24 jaren als keeperstrainer en elftalleider. Met een wedstrijd waarin Be Quick voor de pauze prima speelt -en na een mooie aanval afgerond door Thymo Oorburg terecht leidt- maar na de pauze verliest van een ploeg die nog wel ergens voor speelt.

WVF speelt in het tweede bedrijf met veel meer urgentie en Martijn Ruijsch laat nog maar eens zien hoe moeilijk het wordt om hem te vervangen. Met een doelpunt (de 1-1) en de assist voor de 1-2 zorgt hij er voor dat WVF de vierde plaats in 2H behoudt, een positie die recht geeft op nacompetitie als Sparta Enschede de derde periode wint of kampioen wordt. Hulzense Boys kan bij puntverlies van Sparta de periode nog winnen als het zelf van SVI wint. “Het gaat om Hulzense Boys en Sparta”, weet WVF-trainer Marcel van der Steege, die al spreekt van een prima seizoen. “Een stabiel seizoen, waarin we bovenin hebben meegedraaid.” Toch zal het na de geweldige eerste seizoenshelft als een teleurstelling voelen wanneer het voor WVF na zaterdag 25 mei 'game over’ is.

Voor Be Quick '28 is het een kwestie van zoeken naar een betere balans om volgend seizoen wel mee te kunnen doen voor de prijzen. Even leek het erop dat de ploeg van trainer Edwin van Nijen een gooi kon doen naar de derde periode, maar onvolwassen nederlagen tegen Hulzense Boys en Den Ham maakten aan die illusie een einde. “We hebben het moeilijk tegen ploegen die inzakken”, weet Van Nijen. “Wij moeten het hebben van voetbal. Hebben allemaal jongens die vooruit willen spelen. Dat heeft zo zijn charme, maar daar zit ook gevaar in. We trainen veel op positiespel, maar het gaat om meer. Hoe sta je bij balverlies en wat doe je dan”, aldus Van Nijen. “Er is talent, maar we moeten geduld hebben.”

SVI nacompetitie

De derde Zwolse ploeg in de tweede klasse H, SVI, is al sinds de 2-0 zege op WVF (30 maart) verzekerd van de nacompetitie en boekte zaterdag de elfde overwinning in dertien duels na de winterstop (5-3 tegen Oranje Nassau, drie keer Nico Veldman, Faisel El Atiaoui en Youp Kok). Het is dus nog de vraag hoeveel Zwolse ploegen er volgend seizoen in de tweede klasse spelen, maar het zijn er minimaal twee: Be Quick '28 en ZAC (kampioen in 3C).

Degradatiezorgen

Aan de onderkant van 3C vechten CSV '28 en VSW tegen degradatie en CSV '28 staat na de 1-1 tegen DSV ‘61 een puntje voor op de Windesheimers, met een beter doelsaldo. VSW verloor met 3-0 van ZAC en trainer Jan van der Kolk moet aan de bak om de hekkensluiter deze week mentaal op te lappen. “We zijn veel te schijterig. Ik zal er op de training op hameren, dat we echt moeten gaan voetballen. We zijn zo bang. Dat zag je vanmiddag zo duidelijk. Dat moeten we er uit zien te krijgen voor zaterdag", zegt Van der Kolk.

Hoewel rechtstreekse degradatie nog wel dreigt voor zondagderdeklasser SV Zwolle, lijkt de ploeg dat noodlot te ontlopen, ondanks een pijnlijke 9-1 nederlaag in Epe. Omdat hekkensluiter Heeten eveneens verloor, blijft het gat drie punten. Zwolle heeft ook nog een beter doelsaldo (-31 om -37). Laatste speelronde (zondag 26 mei): SV Zwolle-Helios Deventer, Heeten-Activia.