Landstede Basketbal op herhaling tegen Donar in finale

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE – Landstede Basketbal neemt het vanaf dinsdag op tegen Donar in de finale van de play-offs om het landskampioenschap. De Zwolse ploeg bereikte de finale door New Heroes Den Bosch met 3-1 terug te wijzen. De titelverdediger uit Groningen liet ZZ Leiden kansloos in de andere halve finale (3-0).

De halve eindstrijd die zo teleurstellend van start ging met een thuisnederlaag werd door Landstede beslist met een driepunter door Noah Dahlman in de vierde wedstrijd. Den Bosch leek er donderdag in eigen huis een beslissende vijfde wedstrijd uit te slepen, maar Landstede knokte zich naar een 74-75 zege.

Toen Landstede na een 32-38 ruststand uitliep naar 32-44 leek een vijfde wedstrijd heel ver weg, maar in het vervolg van het derde kwart kwam Den Bosch helemaal terug. Puntje voor puntje hielden de ploegen elkaar hierna in evenwicht en met nog twintig seconden op de klok kwam Den Bosch vanaf de vrije worplijn op 74-72. Met nog een seconde op de klok kreeg Dahlman de bal van Kaza Kajami-Keane en mikte hij zijn ploeg vanaf de driepuntslijn naar de finale.

Rivaliteit

Het is al de derde keer in de laatste vier jaar dat Zwolle en Groningen gaan uitmaken wie zich de beste basketbal ploeg van Nederland mag noemen. Het Groningse Donar, dat in 2014 nog kampioen werd onder de naam Gasterra Flames, gaat voor een vierde titel op rij. In 2016 en 2017 moest Zwolle in de finale met 4-1 buigen. Vorig jaar verloor Zwolle in de halve finales van Leiden.

Thuisvoordeel

Landstede begint met een thuiswedstrijd omdat het hoger eindigde in de competitie dan Donar. Dinsdagavond begint de eerste wedstrijd van de 'best-of-seven' om 19.30 uur in het Landstede Sportcentrum. Donderdag en zondag volgen respectievelijk wedstrijd twee en drie.