Reinold Schoonhoven haalt uit namens VC Zwolle
Reinold Schoonhoven haalt uit namens VC Zwolle Pedro Sluiter

Mannen VC Zwolle bouwen aan de toekomst in tweede divisie

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE ā€“ HeroĆÆsche gevechten met Lycurgus om het landskampioenschap (2013, 2015) in een kolkend Landstede Sportcentrum kenmerken de hoogtijdagen van het Zwolse volleybal. De huidige realiteit voor het eerste mannenteam van VC Zwolle is een wedstrijd in de tweede divisie op zaterdagmiddag tegen Lycurgus 2, voor kleine plukjes al dan niet oplettende toeschouwers.

In een ongedwongen sfeer, ietwat jolig naar een wedstrijd toeleven laat Reinold Schoonhoven graag aan zijn teamgenoten over. De enige speler van het team met eredivisie-ervaring is tijdens de warming-up iets meer gefocust bij het passen en smasht met net wat meer vastberadenheid en venijn de ballen over het net. Het is een goede gewoonte die hij heeft overgehouden aan zijn tijd bij Topvolleybal Zwolle, dat met een zelfsturend team drie jaar lang in de eredivisie speelde. Eerder dit jaar bleek deze constructie niet meer levensvatbaar: de ploeg degradeerde uit de eredivisie en omdat er geen geld was om door te gaan in de topdivisie werd het team weer ondergebracht bij moedervereniging VC Zwolle. Onder de naam vv Voorsterslag/VC Zwolle staat het na vier wedstrijden in de middenmoot van de tweede divisie A en probeert het, in eerste instantie althans, een verdere val te voorkomen. ā€œWe gaan voor handhavingā€, stelt Schoonhoven.

De 27-jarige Tukker kijkt eens om zich als de wedstrijd bijna begint. Hij staat in het Theater van de Sport -centre court-, maar de sfeer, de beleving (van het team), de aankleding.... Het is voor hem een wereld van verschil met vorig seizoen. ā€œHet brengt een ander soort spanning met zich meeā€, zegt de passer-loper na de met 1-3 verloren wedstrijd tegen Lycurgus 2 (23-25, 15-25, 25-20, 18-25).

'Dat gaat er anders aan toe'

ā€œAlles om je heen. De hele aankleding, ballenkinderen. Dat gaat er anders aan toe. Minder sfeer en beleving. Maar ik speel een wedstrijd om te winnen, en of dat nu op eredivisieniveau is of op tweede divisieniveau. Daar merk ik geen verschil in. Daar ben ik te fanatiek voor. Als ik rustig aan wilde doen, was ik wel in een lager team gaan spelenā€, aldus Schoonhoven, die omringd is door tieners en en paar oude rotten.

Bouwen met jongens die graag willen

ā€œWe willen weer bouwen, met veel talent en jongens die graag willen.ā€ Hoe talentvol dat is en hoe graag ze willen, moet de komende jaren blijken. ā€œAls die jongens van vijftien, zestien het niveau aankunnen, kun je stappen gaan maken. Misschien met wat versterkingen erbij in de loop der tijd, misschien wel volgend seizoen, kun je gaan investeren in misschien wel een kampioenschap.ā€

Voor dit seizoen is dat volgens Schoonhoven niet realistisch. ā€œJe moet niet denken dat je met dit team, met jongens van vijftien zestien even bovenin meedraait in de tweede divisie (het vierde nationale niveau, MdR). Gebeurt het wel, dan gebeurt het wel, maar ik denk niet dat daar de focus op moet liggen.ā€